Wave Computing tuo avoimet MIPS-ytimet

Avoimet prosessoriarkkitehtuurit ovat kovassa nousussa. Lisää kilpailua tuo Wave Computing avaamalla  MIPS:n suoritinarkkitehtuuri ensi vuoden alussa. Muutoksella Wave lähtee kisaamaan avoimen RISC-V-ratkaisun ja maksullisen ARM:n kanssa. Itse se keskittyy MIPS:n hyödyntämiseen tekoälysovelluksissa.

MIPS prosessoriarkkitehtuurin nykyisin omistava Wave Computing kertoi äskettäin avaavansa MIPS-prosessoriarkkitehtuurin (ISA) vapaasti käytettäväksi. Tavoitteena on tuoda tarjolle MIPS-tekniikkaa hyödyntäviä SoC-järjestelmäpiirejä.

MIPS Open -ohjelman puitteissa osallistujilla on pääsy 32-bittisen ja 64-bittisen MIPS ISA -ohjelman uusimpiin versioihin ilman erillisiä lisensiointi- tai rojaltimaksuja. Wave Computing hyödyntää MIPSiä osana omaa AI-kiihdytinpiiriään.

MIPS-prosessoriarkkitehtuuri on viime vuosina jäänyt jälkeen ARM- tai x86-arkkitehtuureja. Silti siihen perustuvia piirejä on tehty kaikkiaan jo yli 8,5 miljardia kappaletta. MIPS-prosessorit ovat käytössä edelleen muun muassa WLAN-tukiasemissa ja esimerkiksi MediaTek käyttää MIPS-tekniikkaa kännykkäpiiriensä modeemeissa.

Lisää: Wave Computing (LINKKI) ja MIPS Open (LINKKI).

Kuva: Wave Computing tekee MIPS-ytimeen ja omaan AI-laskentapiiriin perustuvia ratkaisuja.

TAUSTAA: Vanha työhevonen uusissa kuosissa

MIPS-prosessori kehitettiin 80-luvulla ja se oli vielä 90 luvulla pitkään suosittu. Ensimmäinen MIPS-suoritin julkaistiin vuonna 1985. Se oli hyvin suosittu RISC-arkkitehtuuri 1990-luvulla työasemaprosessorina. Niiden kehitys kuitenkin lopetettiin 2000-luvun alussa, mutta ydin jatkoi sulautetuissa piireissä. Vuonna 201  Imagination Technologies osti MIPS Technologiesin ja tämän vuoden kesäkuussa tekoälysiruihin keskittynyt Wave Computing osti puolestaan oikeudet MIPS-prosessoriin.