NB-IoT-napit poron korviin

Langaton NB-IoT-tekniikka tulee jouluporojen ja laajemminkin poronhoitoon Lapissa. Jo nyt sähköiset  tunnistustekniikat ovat paliskuntien käytössä, mutta oululainen Anicare on kehittänyt uuden pienikokoisen IoT-napin, joka voidaan sijoittaa poron korvaan kuten tavallinen korvamerkki.

Porojen korvaan kiinnitettävä HealTag mahdollistaa eläinten terveydentilan reaaliaikaisen seurannan ja auttaa löytämään vahingoittuneen tai sairastuneen eläimen luonnosta. Pienikokoinen korvaan kiinnitettävä HealTag toimii Elisan NB-IoT-verkossa ja tuo tiedon poroista reaaliaikaisesti hoitajiensa mobiililaitteisiin.

Poroilla on jo aiemmin ollut seurantalaitteita, mutta niissä on ollut oululaisyrityksen mukaan ongelmia muun muassa koon ja akun keston kanssa. Noin 30 gramman painoisen HealTag-napin akun luvataan kestävän noin kaksi vuotta, eikä pienen kokonsa vuoksi haittaa valmistajan mukaan poron muuta elämää.

Anicare on kehittänyt HealTagia tänä vuonna ja testannut prototyyppejä kenttätesteissä. Poronhoitajien saataville tuote tulee ensi vuoden aikana.

’’Ajatus laitteesta lähti jo vuosia sitten, mutta nykyiset verkot ovat olleet sen verran tehosyöppöjä, ettei järkevää teknistä ratkaisua ole aiemmin löytynyt. Kun Narrowband IoT -verkoista alettiin 5G:n myötä puhua, tiesin heti että nyt idean voi toteuttaa, sanoo Anicare Oy:n toimitusjohtaja Aki Marttila.

Kännyköiden avulla porohoitajat pystyvät seuraamaan eläinten liikkeitä mobiilisovelluksesta. Käyttäjälle tulee myös heti reaaliajassa ilmoitus, jos poron terveydentilassa tai aktiivisuudessa ilmenee poikkeama.

Oululaisyrityksen moduuli muunneltavissa muihinkin sovelluksiin, joissa verkon yli toimiva anturoinnin toteutus on aiemmin ollut liian kallista tai jopa mahdotonta toteuttaa.

Huhtikuussa Elisa avasi ensimmäisenä Suomessa NB-IoT-verkkovalmiuden koko maahan. Myös muutkin mobiilioperaattorit Teliasta DNA:n ovat olleet aktiivisia IoT-alueella. Uusimman NB-IoT:n lisäksi myös kilpailevat anturiverkot kuten Digitan Lora ja Connected Finlandin Sigfox tarjoavat kasvavaa kattavuutta anturitoteutusten tekemiseen.

NB-IoT:n etuina pidetään laajan verkkokattavuuden lisäksi pientä virrankulutusta, joka käyttää vain vähän verkon kaistanleveyttä kytkeäkseen suuren määrän laitteita verkkoon. Tulevien 5G-verkkojen uskotaan räjäyttävän alan markkinat ja laskevan anturiyksiköiden hintoja.

’’HealTag on hyvä esimerkki siitä, mitä kaikkea muuta 5G-teknologiat mahdollistavat. Eikä vain kaupungeissa vaan myös haja-asutusalueilla’’, kertoo liiketoimintajohtaja Petteri Svensson Elisalta.

Lisää: Anicare HealTag (LINKKI) ja aiemmat porojen paikannustekniikoiden uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI), anturiverkoista (LINKKI) ja tekniikka-artikkeli anturiverkoista Uusiteknologia 2/2016-lehdessä (LINKKI, luettavissa ilmaiseksi selaimella).

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018