Värähtelevästä maailmasta uutuuskirja

Radioaallot ovat olleet osana maailmanhistorian merkittävissä käänteissä aina siitä lähtien, kun ne keksittiin vajaat 150 vuotta sitten.  Petri Launiaisen uutuusteos esittelee langattoman viestinnän vaiheikasta historiaa ja osoittaa, kuinka siitä on tullut osa arkielämäämme.

Langattomaan viestintään liittyvä liiketoiminta on historiansa aikana kasvanut yhä suuremmaksi ja nähnyt niin teknologiakuplia, patenttikiistoja kuin yritysten ja keksijöiden kamppailuja markkinoiden herruudesta. Radioaaltojen avulla on voitettu sotia, pelastettu ihmishenkiä sekä kiihdytetty kansanjoukkoja.

Radioaaltojen esiintyminen todennettiin 1800-luvun lopulla ja niiden mahdollisuudet langattomassa viestinnässä tulivat näkyviin radion kehittämisen myötä.

Langaton viestintä on sittemmin muodostunut keskeiseksi osaksi ihmisten arkea ja liikkumista esimerkiksi kännyköiden, internetin ja wifi-verkkojen sekä GPS-paikannuksen myötä.

Petri Launiaisen Värähtelevä maailma kertoo ihmisten, yritysten ja innovaatioiden kautta langattoman viestinnän tarinan kipinälähettimistä 5G-verkkoihin.

Uudessa kirjassa tutuksi tulevat muun muassa radion ja television vaiheikas historia, satelliittiyhteydet monine sovellusalueineen sekä mobiilin internetin edelleen jatkuva voittokulku.

LISÄÄ:Langattoman viestinnän lyhyt historia, Petri Launiainen. Alkuteos: A Brief History of Everything Wireless: How Invisible Waves Have Changed the World (2018) , ISBN 9789523450097, Gaudeamus 2019 (LINKKI)

Kuvituskuva: Aalto-yliopisto/Jari-Matti Hannula

TEKSTIPALANEN KIRJASTA

Kuvassa (vas.) Nokian kulta-aikojen malleja Talkmanista Zippoon, 6610- ja Citymanina tunnettuun ns. Gorba-malliin. Kuva: Nokia

Suomen teollisuutta ja teknologiatutkimusta käsitelleen konferenssin lehdistötilaisuudessa Gorbatšoville ojennettiin kuin muina miehinä harmaa, suorakaiteen muotoinen laite, josta sojotti antenni.

Samalla hänelle ilmoitettiin, että laitteen kautta oli ’linja auki liikenneministerille Moskovaan.

Median ympäröimä ja hämmentynyt Gorbatšov aloitti keskustelun samalla, kun journalistit kuvasivat tapahtumaa joka suunnasta.

Tämän seurauksena kyseinen laite, joka virallisesti tunnettiin nimellä Mobira Cityman 900, sai pysyväksi lempinimekseen ’Gorba’.”

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018