Oulu kilpailutti IoT-kokeilunsa – vedestä lumeen

Oulussa kokeillaan IoT-projektien testaamista nopealla aikataululla. Oulun kaupunki toteutti kilpailutuksen osana CityIoT -projektia. Kilpailutuksen kautta tarkoitus on löytää uudenlaisia IoT-ratkaisuja kiinteistöjen huoltoon ja rakennusten ylläpitoon. Pilotoimaan pääsi neljä yritystä.

Syksyllä järjestettyyn kilpailutukseen osallistui 19 yritystä, joilla jokaisella oli oma ehdotus tuotteesta tai palvelusta. Osallistuneista yrityksistä kaupungin tilapalvelut valitsivat neljä yritystä, jotka pääsevät pilotoimaan tuotteitaan Oulun kaupungin pilottikohteisiin.

Mukana olevista Aqva.io pilotoi veden reaaliaikaista seurantaa. Heidän tuotteellaan on tarkoitus havainnoida mahdollisia vuotokohtia kiinteistön vesikalusteissa. Järjestelmää testaan Pikku-Iikan päiväkodissa, ympäristötalossa sekä Ritaharjun monitoimitalossa.

Siptronixin tuote keskittyy palaneiden polttimoiden seurantaan. Saatavan datan avulla kiinteistöhuolto pystyy paremmin optimoimaan työnsä polttimoiden vaihdon osalta. Siptronix Oy:n järjestelmää testataan Ritaharjun monitoimitalossa.

Ramboll Finland tarjoaa älyratkaisua lumikuorman reaaliaikaiseen seurantaan, jonka avulla lumen pudotukset voidaan ajoittaa oikeisiin aikoihin. Lumimassat voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja vaurioittaa katon rakenteita. Rambollin ratkaisua testataan Linnanmaan jäähallilla.

JAS Partnersin ratkaisun avulla voidaan laskea yleisten tilojen käyttäjämäärää. Anturi seuraa ihmisvirtaa anonyymisti. Tuotteen avulla kaupunki saa tietoa tilojen käyttöasteesta ja kävijämääristä. Ratkaisua testataan Ritaharjun monitoimitalon aulatilassa ja kirjastossa. Sitä voisi käyttää tulevaisuudessa myös liikuntapaikkojen kävijämäärän mittauksissa.

Nopeat kokeilut toteutetaan kevään aikana ja kokeiluista saatava data on tarkoitus kerätä avoimen rajapinnan kautta CityIoT -projektin testiympäristöön.

Taustaa: CityIoT on Oulun ja Tampereen 6Aika –hanke, jossa etsitään IoT-tekniikan soveltamismahdollisuuksia eri toimialojen palvelutuotannossa ja asiakkaiden palvelemisessa.  Hankkeen päärahoitus tulee Euroopan aluekehitysrahastosta, jota kanavoi Uudenmaan liitto. Hanketta ovat toteuttamassa Oulun yliopisto, Oulun ja Tampereen kaupungit, Oulun ammattikorkeakoulu sekä TTY-säätiö.

Lisää: City IoT -hanke (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!