Elektroninesteestä apua terahertsiyhteyksiin

Kalifornialaisen Riverside yliopiston fyysikot ovat saaneet aikaan ensimmäistä kertaa huoneenlämmössä elektroninesteen. Saavutus avaa reitin ensimmäisten valon tuottamiseksi ja havaitsemiseksi terahertsien aallonpituuksilla.

Elektroninesteen saivat aikaan Riverside yliopiston fyysikot pommittamalla ultraohutta puolijohteiden kerrosrakennetta voimakkailla laserpulsseilla. Tutkimuksissaan tutkijat rakensivat molybdeeniditelluridista erittäin ohuen kerrosrakenteen hiiligrafeenikerrosten välille.

Ensimmäinen huonelämpötilassa aikaansaatu elektronineste avaa tien uudenlaisille optoelektronisille laitteille.

Infrapunavalon ja mikroaaltojen välissä olevilla taajuuksilla toimivilla ​​laitteilla voitaisiin käyttää esimerkikski syövän havaitsemiseen tai piilotettujen aseiden skannaukseen.

Pisaroiden elektronisten ominaisuuksien mahdollistamia terahertsilähettimiä ja -vastaanottimia voitaisiin käyttää myös nopeampiin tietoliikennejärjestelmiin ulkoavaruudessa.

Tutkimus voisi mahdollistaa myös aineen perusfysiikan etsinnän äärettömän pienissä mittakaavoissa. Se auttaisi avaamaan kvanttimetamateriaalien aikakauden, jossa rakenteet on suunniteltu atomien mittaisiksi.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja yliopiston tiedoteuutinen ja linkit tutkijoiden tiedeartikkeleihin (LINKKI) sekä video elektroninesteestä (LINKKI, youtube)

Aloituskuva:  Elektronit (sininen) ja aukot (punaiset) tiivistyvät nestemäisiksi pisaroiksi, jotka muistuttavat nestemäistä vettä rakenteissa, jotka koostuvat ultraohuista materiaaleista. Kuva UC Riverside.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!