Kylmälaboratoriolle EU-rahaa – kvanttitutkimus kiittää

Aalto-yliopiston kylmälaboratorio on saanut 1,2 miljoonaa euroa eurooppalaisen European Microkelvin Platform (EMP) -rahoituksesta. Laboratoriossa kehitetään esimerkiksi uudenlaisia kvanttiantureita, joita tarvitaan nanoelektroniikan tutkimuksessa.

Rahoituksella kehitetään Aallon Kylmälaboratorion tutkimusinfrastruktuuria, järjestetään uusia kryogeniikan eli alhaisten lämpötilojen tekniikan kursseja sekä tuetaan kansainvälisiä tutkimusryhmiä Kylmälaboratorion käyttämisessä ja siellä vierailemisessa.

Akateemikko Olli V. Lounasmaan vuonna 1965 perustama Aalto-yliopiston Kylmälaboratorio on yksi maailman johtavista matalien lämpötilojen fysiikan, nanoelektroniikan ja kvanttiteknologian tutkimuskeskittymistä.

”Tarkoituksena on avata ja kehittää Kylmälaboratorion tutkimusinfrastruktuuria laajemmalle kvanttiteknologian ja -materiaalien käyttäjäkunnalle. Laboratorion laitteistoilla voidaan tutkia esimerkiksi kvanttikoherenssia tai topologista suprajohtavuutta”, kertoo Kylmälaboratoriota johtavan professori Pertti Hakonen.

Kylmälaboratorion tutkimusinfrastruktuuria hyödynnetään parhaillaankin useissa Euroopan Unionin rahoittamissa tutkimusprojekteissa, kuten kvanttibittilämpöventtiileiden rakentamisessa ja Higgsin hiukkasten tutkimuksessa.

EU rahoittaa tulevina vuosina miljardilla eurolla myls kvanttifysiikan ja -teknologian tutkimusta Quantum Flagship -hankkeessa, jossa on mukana useita tutkimusryhmiä Aalto-yliopiston johtamasta ja Suomen Akatemian rahoittamasta kvanttiteknologian kansallisesta huippuyksiköstä.

Kylmälaboratorio on osa mikro-, nano- ja kvanttiteknologian kansallista huippututkimusinfrastruktuuria OtaNanoa. Se muodostettiin vuonna 2013 ja se sai vuodenvaihteessa 1,5 miljoonan euron rahoituksen Suomen Akatemialta infrastruktuurin strategisia päivityksiä varten. OtaNanoa hallinnoivat Aalto-yliopisto ja VTT, ja sen koordinoinnista vastaa Aalto-yliopisto.

Kuva: Otaniemen kylmälaboratorio on yksi maailman johtavista matalien lämpötilojen fysiikan, nanoelektroniikan ja kvanttiteknologian tutkimuskeskittymistä. Kuva: Roee Cohen.