Sähköpyörä vai vuokralauta?

Sähköpyörämyynti kasvoi viime vuonna 135 prosenttia, kertoo urheilualueen maahantuojajärjestö UTU uusimmissa tilastoissaan. Sähköpyörien lisäksi tarjolla on erilaisia sähköpolkulautoja ja uusimpana Helsingissä voi pian vuokrata kännykällä sähkölaudan käyttöönsä.

Urheilun vähittäis- ja tukkukauppa ry:n tilastoista käy ilmi, että sähköpyörien myynti kasvoi vuonna 2018 yli kaksinkertaiseksi verrattuna vuoteen 2017. Sähköpyörien osuus polkupyörien kokonaismyynnistä oli viiden prosentin luokkaa, kaikkiaan noin 270 000 Suomessa myydystä polkupyörästä. Osuuden uskotaan kasvavan tänä vuonna merkittävästi.

Kuva: VOI

Suomessa, Hangon tehtaalla tänä vuonna kaikki sähköpyöränsä valmistava Helkama on sähköpyörien markkinajohtaja 30 prosentin markkinaosuudella. Viime vuosina myynti on tuplaantunut joka vuosi ja vastaavaa kasvua odotetaan vielä kuluvalle vuodelle.

Pyörien lisäksi kauppa käy erilaisilla muillakin sähkökulkuvälineillä. Uutena ruotsalainen startup-yritys VOI tuo sähkökäyttöiset potkulaudat Hesingissä vuokrakäyttöön.  Ihmiset voivat halutessaan osallistua myös sähköpotkulautojen lataamiseen korvausta vastaan.

Tällä viikolla sähköpotkulautoja löytyy Helsingissä todennäköisimmin ydinkeskustasta ja Kalliosta. Helsinkiläiset saavat käyttöönsä yhteensä 120 sähköpotkulautaa. Vapaan laudan voi etsiä ja ottaa käyttöönsä mobiilisovelluksen avulla.

Ruotsalaisyhtiön sähköpotkulaudan käyttöönotto maksaa yhden euron. Tämän jälkeen käyttäjä maksaa 0,25 euroa jokaisesta minuutista, jolloin sähköpotkulauta on käytössä. Esimerkiksi 10 minuutin käyttö kustantaa yhteensä 3,5 euroa. Sähköpotkulaudalla voi ajaa maksimissaan 20km/h.

VOI perustettiin Ruotsissa vuonna 2018, ja se mullistanut nopeasti tavan, jolla ihmiset liikkuvat. VOI Scooters -sähköpotkulautoja käyttää jo noin 500 000 ihmistä 15 eri kaupungissa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Espanjassa, Portugalissa ja Ranskassa.

Yhtiön tavoitteena on laajentaa toimintaa Helsingin jälkeen myös muualle Suomeen.

Kuvituskuva: Sähkökulkuneuvojen akut ovat kierrätettäviä. Akkutieto.fi (LINKKI, uutinen) ja muut sähköpolkupyörä-uutiset (LINKKI).