Suomi keräsi talteen ennätysmäärän paristoja ja akkuja

Suomalaiset keräsivät keruupisteisiin viime vuonna yli 1 480 000 kiloa paristoja ja akkuja.  Määrä kasvoi edellisvuodesta lähes kymmenen prosenttia ja on noussut tasaisesti joka vuosi. Suurimmat kierrättäjät löytyivät viime vuonna Etelä-Savosta Savonlinnan seudulta.

Jokainen suomalainen kiikutti keräyspisteille keskimäärin 270 grammaa käytettyjä virtalähteitä. Määrä vastaa noin 11:tä AA-paristoa.

Eteläsavolainen vei vuoden aikana käytettyjä virtalähteitä kierrätykseen noin 540 grammaa, mikä on kaksinkertaisesti keskivertosuomalaiseen verrattuna. Kierrätysmestaruudessa toiseksi ylsivät kemi-torniolaiset, jotka kierrättivät paristoja ja akkuja hieman yli puoli kiloa per asukas.

Selvästi yli maan keskiarvon paristoja ja akkuja kerättiin myös Hämeenlinnan, Kajaanin, Lahden, Vaasan ja Tampereen seudulla. Uudellamaalla paristoja ja akkuja kerättiin määrällisesti eniten eli yli 330 000 kiloa. Asukasmäärään suhteutettuna Uusimaa jää kuitenkin alle maan keskiarvon.

’’Suomen 13 000:n keräyspisteen verkosto on asukaslukuun suhteutettuna Euroopan kattavimpia. On hienoa nähdä, että suomalaiset löytävät ne vuosi vuodelta yhä paremmin’’, Paristokierrätystä hoitavan Recser Oy:n toimitusjohtaja Helena Castrén sanoo.

Silti moni ahkera kierrättäjä unohtaa, että paristojen ja akkujen virtanavat tulee teipata. ’’Jos teippaaminen tuntuu hankalalta, paristot tai akut voi laittaa vaikkapa muovipussiin tai alkuperäiseen pakkaukseensa ja viedä niissä kauppaan kierrätykseen’’, Castrén vinkkaa.

Lisää: Kierrätys-aiheisia uutisia (LINKKI)

Kuva: Kuvassa Akkuserin paristojen käsittelylinjasto Nivalassa.