6G-tutkimus sai lähtölaukauksen Levillä – katso videot ja esitysmateriaalit

Suomi on hyvässä asemassa 6G-tietoliikenteen kehittämisessä. Lähtölaukauksena toimi Levillä Oulun yliopiston järjestämä 6G Summit. Tapahtuma kokosi lumiseen Lappiin lähes kolmesataa huippututkijaa ja verkkopäättäjää 28 eri maasta. Mukana oli osuudet myös  5G-verkkojen toteuttamisesta ja sovelluksista. LISÄTTY:  Katso esitykset nettivideona. Esitysmateriaalit myös ladattavissa.

Levin tapahtuma toimi maailmanlaajuisena lähtölaukauksena 6G-tutkimuksen aloitukselle. Tapahtuma järjesti Oulun yliopiston 6G-lippulaiva-tutkimusohjelma, joka on maailman ensimmäinen 6G-alan tutkimusohjelma. Suomen Akatemian lippulaiva-hanketta johtaa akatemiaprofessori Matti Latva-aho (aloituskuvassa).

6G Summitissa olivat mukana kaikki verkkolaitevalmistajat Nokiasta ja Ericssonista Huaweihin. Kuvassa Nokia Bell Labsin Peter Vetter esittelee vertailua nykyisten ja tulevaisuuden 6G:n välillä.

Levin tapahtumassa 6G-tutkimusohjelman edustajien lisäksi kaikkiaan neljäkymmentä puhujaa esitteli oman näkemyksensä tulevaisuuden 6G-verkoista ja tekniikoista. Esityksiä oli yhteensä 99 ja siihen vielä posterinäyttelyn keskustelut päälle. Kongressissa oli 287 osallistujaa 28 eri maasta.

Yritysnäkökulmat 6G-maailmaan esittivät China Telecom, Ericsson, Huawei, Nokia Bell Labs, NTT DoCoMo, Samsung, Orange, ja ZTE.  Tapahtumaa sponsoroivat Nokia, Huawei, Rohde & Schwarz ja Bittium.

Tapahtuman jälkeen rajattu asiantuntijoiden joukko kokoontui vielä päiväksi pohtimaan 6G-tutkimuksen tulevaisuutta. White paper julkaistaan alkukesän aikana.

Huawein näkemyksen 6G-tulevaisuudesta kertoi Levillä yrityksen langattomien verkkojen kehityksestä vastaava CTO Wen Tong.

Levin tapahtumaan kuului kaksi muutakin teemapäivää. Ensimmäisenä päivänä oli viisi puolen päivän teknologiaesitystä 5G- ja 6G-kehitykseen IEEE Future Networks Tutorial -sarjassa.

Toisena päivänä jatkettiin IEEE 5G Summitilla, joka keskittyi nimensä mukaisesti 5G-järjestelmiin ja niiden sovelluksiin.  Mukana olivat ABB, Bittium, Jutel, MediaTek, Telia, Tieto, Uros, ja MediaTek sekä viranomaisnäkökulman tuonut Traficom.

5G-osuudessa Oulun yliopiston CWC esitteli yhteistyössä Nokian kanssa etäterveyshuollon leikkaussovellusta. Nokia demosi tapahtumassa myös uudenlaista suunnittelijan työympäristöä, jossa VR-lasien avulla saattoi siirtyä langattomasti virtuaalisesti kenttäolosuhteisiin.

”Kaupallinen 5G tulee markkinoille nyt, jopa ennakoitua nopeammin. Kaikkia siihen kohdistettuja tavoitteita ja toiveita ei saavuteta, joten uusille innovaatioille on tilausta. Maailma ei tule valmiiksi vaan mullistuu liukumona langattoman tietoliikenteen kokonaisuuksia kehitettäessä”, perusteli uuden mobiilisukupolven kehittämistä 6G Flagshipin johtaja akatemiaprofessori Matti Latva-aho Oulun yliopistosta.

Oulun yliopiston nettisuvlle Janne-Pekka Manninen haastatteli osallistujia eri maista ja kartoiti heiltä , mitkä asiat ovat keskeisiä 6G:n standardoinnissa. Alla olevan linkin kautta voit lukea kommentit Petter Vetteriltä (Nokia Bell Labs), Wen Tongilta (Huawei), Takehiro Nakamuralta (NTT DoCoMo), Qi Biltä (China Telecom), Magnus Frodighilta (Ericsson) ja Bernard Baranilta (Euroopan komissio).

VINKKI: 6G Wireless Summit järjestetään vuoden päästä uudelleen. Ensimmäisen Levin esitykset ja videotallenne ovat tulossa lähiaikoina verkon kautta katsottavaksi.

Lisää: 6G Wireless Summit, Levi, 24-26.3.2019 ohjelmat (LINKKI), Oulun yliopiston haastattelujuttu englanniksi ja lisää kuvia (LINKKI) sekä tapahtuman esitykset (LINKKI, pdf) ja Youtube-videot (LINKKI, video) sekä 6G-artikkeli Uusiteknologia 1/2019-lehdessä (LINKKI, issuu)

Kuvat: Oulun yliopisto / CWC

Päivitetty 5.5.2019 Levin 6G Wireless Summitin materiaali- ja videolinkeillä.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/24