Uhkasakko vauhdittaa rajapintojen aukaisua

Sähköiset palvelut ovat nousemassa erittäin tärkeään osaan julkisessa liikenteessä. Valtio edellyttääkin kaikilta toimijoilta palvelurajapintojen avaamista. Aivan hevin yritykset eivät omastaan luovu. Nyt liikenne- ja viestintävirasto Tarficom on asettanut Matkahuollolle uhkasakon rajapintojensa käyttöehtojen muuttamiseksi. Mukana on myös Matkahuollon vastaukset syytteisiin.

Liikennemarkkinoiden uudistuminen ja kasvu Suomessa edellyttävät Traficomin mukaan, että alan toimijat voivat hyödyntää avointa dataa, uusimpia teknologioita ja teknisiä ratkaisuja, joiden pohjalta luodaan uudenlaisiin liiketoimintamalleihin perustuvia palveluita.

Siksi Matkahuollolle on asennettu 100 000 euron uhkasakko rajapintojen käyttöehtojen muuttamiseksi. Matkahuollon määrittämät käyttöehdot avoimelle rajapinnalle ovat liikennepalvelulain vastaisia.

”Kaikkien liikkumispalveluita tarjoavien yritysten pitää avata omat rajapintansa uusien palveluiden luomiseksi”, toteaa Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa.

Rajapintojen avaamista edellyttää myös uusi liikennepalvelulaki. Uuden liikennepalvelulain vaatimuksena on rajapintojen avaaminen niin, että olennaiset tiedot ovat palveluntarjoajien käytössä ilman rajoittavia ehtoja.

Liikenne palveluna -ajattelun (MaaS, Mobility as a Service) keskiössä on asiakas, jonka pitää voida esimerkiksi hankkia tarvitsemansa koko matkaketjun liput yhdeltä luukulta.

Matkahuolto vastaa syytteisiin

Matkahuollon tiedotteen mukaan uhkasakko on perusteeton, sillä yrityksen mukaan tietoa jaetaan jo liikennepalvelulain edellyttämällä tavalla. Yritys kertoo avanneensa rajapinnat ja toimittaa muun muassa aikataulu-, pysäkki-, reitti- ja hintatiedot veloituksetta eri toimijoiden käyttöön.

Matkahuollon tietoja hyödyntävät yrityksen mukaan nyt muun muassa Perille.fi, Pikavuorot.fi, Kyyti Group ja Google Maps. Matkahuollon käyttöehtojen mukaisesti tieto on vapaasti ja veloituksetta käytettävissä, mutta käyttäjällä ei ole oikeutta luovuttaa lisenssiä edelleen.

Tämä rajaus on yrityksen mukaan yleinen ja tyypillinen muidenkin alan yksityisten ja julkisten toimijoiden avointen rajapintojen käyttöehdoissa, myös viranomaisella itsellään.  Se pyrkii silti aktiivisesti ratkaisemaan asian Traficomin kanssa, yritys kertoo uusimmassa tiedotteessaan.

Kuvituskuva: Shutterstock

Lisätty 29.3.2019 Matkahuollon kommentit.