Tulostettava sähkölähde urheiluvaatteisiin

Kiinalaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen toteutustavan, jolla voidaan tulostaa joustavia kuituja mukautuville tekstiileille tai vaikka urheiluvaatteille. Kuiduista he painavat kankaille kuvioita, jotka voivat kerätä ja tallentaa sähköenergiaa. Katso video aiheesta.

Kiinalaistutkijat hyödynsivät ratkaisussaan 3D-tulostinta, jossa on koaksiaalinen neula. Sen avulla he printtasivat kuvioita ja malleja kankaaseen, mikä antoi heille mahdollisuuden ratkaisun, jossa liikettä voidaan muuttaa sähköenergiaksi.

Kuvassa tribosähköinen generaattori vaatteeseen tulostettuna. Pikkukuvissa nanogeneraattorin tuloksia. Kuva: Yingying Zhang

”Käytimme kolmiulotteista tulostinta, joka oli varustettu sopivalla koaksiaalisuuttimella, tulostamaan suoraan kuituja tekstiileille ja osoittamaan, että sitä voidaan käyttää sovellukseemme”, sanoo Tsinghuan yliopiston kemian laitoksen professori Yingying Zhang.

Zhang ja hänen kollegansa tekivät ensimmäiset 3D-painetut E-tekstiilit kahdella musteella. Demonstraatiossa käytettiin hiilinanoputkia johtavana ytimenä ja silkkikuitua eristevaippana ja niillä tuotettiin kankaaseen kuvio, jota käytettiin tribosähköisenä nanogeneraattorina.

Tällainen älykäs tekstiili voisi kerätä biomekaanista energiaa ihmisen liikkeestä ja saavuttaa jopa 18 mW/m2:n tehotason.

Tutkijat esittelivät myös tekniikalla tuotetun energian varastointiin sopivan superkondensaattorin.

Lisää: Nanobitteja-sivusto (LINKKI), tutkijoiden tiedeartikkeli (LINKKI) ja uutisjuttu yhdysvaltalaisella tiedesivustolla (LINKKI). Mukana on myös videolinkki käytännön 3D-tulostuksesta.

Kuvituskuva: Shutterstock