Bittium päivittää softaradionsa

Bittium pävittää puolustusvoimien taktiset Tough SDR-ohjelmistoradiot eurooppalaiseen laajakaistaisempaan ESSOR-aaltomuotoon. Muutoksen jälkeen niissä voidaan käyttää joustavasti aina tilanteeseen sopivaa aaltomuotoa. Yhteensopivuus muiden toimijoiden kanssa on myös tärkeää.

Kyse on yleiseurooppalaisesta ohjelmistoradiohankkeen (European Secure SOftware-defined Radio) OC1 -vaiheen (Operational Capability 1) laajakaistaisen aaltomuodosta.

Aaltomuodon porttaamisella kansallisiin ohjelmistoradioihin mahdollistetaan ESSOR-hankkeen tavoitteiden mukainen radioiden yhteentoimivuus yhteiseurooppalaisissa operaatioissa.

ESSOR OC1 -vaihe on jatkanut vuonna 2009 aloitettua eurooppalaista ESSOR-ohjelmistoradiohanketta, ja siinä kehitetään eri maiden joukkojen yhteisoperaatioihin tarkoitetun ESSOR HDR WF -aaltomuodon (High Data Rate Waveform) operatiivista suorituskykyä.

Bittium Tough SDR -tuotteissa voidaan käyttää ESSOR HDR WF -aaltomuodon lisäksi oululaisyrityksen TAC WIN Waveform- ja Bittium Narrowband Waveform -aaltomuotoja.

Bittiumin saaman puolustusvoimien tilaus on arvoltaan noin 1,1 miljoonaa euroa ja sitä vastaava työ toimitetaan vuoden 2019 loppuun mennessä. Tilaus sisältää myös jatkotilausoptiot vuosille 2020-2021, joiden yhteisarvo on noin 2,5 miljoonaa euroa.

Bittium taktisten Tough SDR -radioiden tuoteperhe koostuu yksittäisten sotilaiden käyttöön tarkoitetusta käsiradiosta ja ajoneuvoihin asennettavasta radioyksiköihin asti. Niiden avulla voidaan tuottaa tuottaa ja jakaa johtamisjärjestelmien reaaliaikaista tilannekuvaa (paikkatieto, kuva, ääni, video, anturitieto) organisaation kaikilla tasoilla.

TAUSTAA: Tätä on ESSOR-softaradiohanke

ESSOR-hankkeen tavoitteena on kehittää eurooppalaista ohjelmistoradioteknologiaa ja siten parantaa yhteistoimintakykyä maiden välisissä operaatioissa. Hanke aloitettiin Euroopan puolustusviraston alaisuudessa vuonna 2009 ja hanketta ovat rahoittaneet Espanjan, Italian, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Suomen valtiot.

Osallistuvien maiden teollisuutta edustavien osapuolten konsortiota johtaa Alliance for ESSOR (a4ESSOR S.A.S) -yhteisyritys, jolle vastuun on antanut OCCAR-organisaatio (Organisation Conjointe de Coopération en matière d’ARmement). Teollisuutta edustavien osapuolten konsortioon kuuluvat Bittium Suomesta, Indra Espanjasta, Leonardo Italiasta, Radmor Puolasta ja Thales Ranskasta.

Hankkeen ensimmäinen vaihe saatiin onnistuneesti päätökseen vuonna 2015. Ensimmäisessä vaiheessa hanke tuotti ja validoi sekä eurooppalaisen laajakaistaisen aaltomuodon että ohjelmistoradioarkkitehtuurimäärittelyn, joka on portattu ja todettu toimivaksi kuudessa eri eurooppalaisessa radioalustassa.

Vuodesta 2017 alkaen hanke on jatkunut ESSOR Operational Capability 1 -vaiheella (OC1), jonka tavoitteena on parantaa aiemmassa vaiheessa kehitetyn ESSOR High Data Rate Waveform -aaltomuodon (HDR WF) operatiivista suorituskykyä.

Kuvat: Bittium

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!