Raspberry-kortit ammattikäyttöön

Harrastelijoille alunperin kehitetty Raspberry Pi-korttitietokone on Ardunon tapaan löytänyt tiensä ammattitason sovelluksiin, kerrotaan tuoreessa Uusiteknologia-lehdessä.  Tästä voit lukea ilmaiseksi neljän sivun artikkelin sähköisenä e-näköislehtenä.

Raspberryn halpa hinta, laaja lisätuote- ja työkalutuki sekä monet netin tukisivustot eivät jääneet huomaamatta myöskään ammattisuunnittelijoilta. Siksi ei ole oikeastaan ihme, että Raspberry ja varsinkin COM-versiosta on tehty myös teollisia sovelluksia.

Eräs rajapyykki ohitettiin kun yksi suurista sulautettujen korttien valmistajista, saksalainen Kontron toi tarjolle alkuvuoden Nürnbergin Embedded World 2019 -messuilla oman Raspberry-teollisuusversionsa.

Kontronin kuvassa oleva A-330-RPIl perustuu neliytimiseen Broadcomin BCM2837-ARM-piiriin. Käyttöjärjestelmänä on Yocto Linux. Moduulista on myös NXP-suoritinversio.

Lisää tietoa Raspberryn ammattiratkaisuista voit lukea huhtikuun Uusiteknologia-lehden artikkelista. Juttu ja koko lehti on luettavissa tästä ilmaiseksi (LINKKI).

Kunnon kotelointi on avainkysymyksistä, mitä tulee Raspberryn teollisuussovelluksiin.

Tarjolla on muovisia, Raspberryn kanssa mekaanisesti yhteensopivia koteloja runsaasti. Lisäksi on myös jonkin verran metallistakin valmistettuja koteloita, jotka voivat olla roiskeveden pitäviä (IP44) tai jopa veteen upotettavia (IP65).

Vesitiivis kotelo on myös ilmatiivis, mikä hankaloittaa samalla myös Raspberryn suorittimen jäähdytystä. Siksi metallikotelot on toimiva ratkaisu jäähdytyksen kannalta, koska koko kotelo voi toimia jäähdytyselementtinä.

Valitettavasti metallikotelo vaimentaa myös Raspberry-kortilla olevia WiFi- ja Bluetooth-osuuksia, mutta ratkaisuksi voi koteloon asentaa ulkoisia antenneja.

Teollisuudelle tärkeämpiä seikkoja ovat myös kotelon DIN-kiskokiinnitys, hyvät EMC- ja ylijännitesuojaukset ja mahdollisuus käyttää teollisuudessa hyvin yleistä 24 voltin syöttöjännitettä.

Omaa Raspberry Pi-ratkaisua varten automaation liitäntäratkaisuja tarjoava Phoenix Contact valmistaa kiskoasennukseen sopivia muovikoteloita. Siihen voi liittää suoritinkortin lisäksi tarvittavat lisäkytkennät.

Lisää: Raspberry sopii jo ammattikäyttöön, Krister Wikström, Uusiteknologia 1/2019, s. 32-35 (LINKKI, issuu)

Kuva: NEC

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!