Robottitraktorit tekivät lentokentän lumityöt

Ivalon lentokentän kiitoradalla lumitöitä tekivät menneellä talvella ensimmäistä kertaa maailmassa itsenäisesti ohjautuvat traktorit. Project Runway Snowbot -nimisessä hankkeessa traktorivalmistaja Valtra, Nokian Renkaat, aurauskalustoon erikoistunut Vammas, Finavia sekä Neste pilotoivat robottiautomaatiota lentokentän huoltotoimissa.

Suomalainen Valtra on kehittänyt autonomisia traktoreita jo vuosien ajan. Pilotissa mukana olleet autonomiset Valtra T254 Versu -traktorit käyttivät polttoaineenaan Nesteen uusiutuvaa diesel-polttoainetta. Nesteen diesel valittiin pilottihankkeeseen paitsi vähäpäästöisyytensä myös erinomaisten kylmäominaisuuksiensa vuoksi.

Onnistuneesti suoritettu pilottihanke osoitti, että automaation avulla kiitoratojen käyttöturvallisuus voidaan varmistaa haastavissakin olosuhteissa uusimman teknologian avulla. Tehokkuutta saavutettiin projektin mukaan paitsi säästyneiden työvoimakustannusten kautta, myös traktoreiden monikäyttöisyyden ansiosta.

”Lentoasemayhtiönä meidän on pystyttävä luomaan Suomen kiitoteille kesäkelit myös keskelle talvea. Vastataksemme haasteeseen etsimme jatkuvasti uusia ratkaisuja tukemaan maailmanluokan snowhow-osaamistamme”, kertoo Finavian tekninen johtaja Henri Hansson.

Lisää: Project Runway Snowbot (LINKKI) ja esittelyvideo (LINKKI)

Kuva: Neste