Oulussa tarjotaan avointa 5G-signaalia

Oulun yliopiston 5G-testiverkko on nyt virallisesti siirtynyt avoimen 5G-yhteyden aikaan ja ensimmäinen standardoitu 5G-datayhteys muodostettiin protolaitteen avulla. 5G-tekniikka on Nokian toimittama ja integroitu yhteistyössä laitevalmistajan. Ennen varsinaisia 5G-puhelimia käytössä on erikoisrakenteiset protolaitteet ja ajoneuvoratkaisut.

5G-yhteys tarjotaan nyt osana kansallista 5G-testiverkkoekosysteemiä, johon Oulunkin verkko kuuluu. Kaupalliset päätelaitteet tulevat saataville vielä tämän vuoden aikana, jolloin myös operaattorien verkot lähtevät laajenemaan ja palveluiden kehittyminen saa vauhtia.

Ennen kaupallisia 5G-puhelimia testiverkossa on käytössä vielä 5G-prototilaajalaitteet.

’’Nyt 5G-yhteyttä voidaan tarjota helpommin erilaisten tutkimusprojektien tai yrityksien tarpeisiin ja onhan tämä Suomen 5G-testiverkoille merkittävä virstanpylväs, kertoo Oulun yliopiston testiverkon ohjelmajohtaja Olli Liinamaa.

Kansallisen 5G-testiverkon osana Oulussa nyt avattu avoin 5G-yhteys toimii 3.5GHz:n taajuusalueella ja on rakenteeltaan vastaava kuin ensimmäisen vaiheen kaupalliset toteutukset.

5G-datasiirron valvontaruutu Nokian testiautossa.

Lisäksi 5G:n lupauksien täyttämisessä riittää vielä runsaasti tutkittavaa ja perustutkimusta tehdään muun muassa kansallisessa 5G Force -projektissa Aalto-yliopiston koordinoimana.

5G avaa mahdollisuuksia monella eri sovellusalueella ja niiden tutkiminen, kehittäminen ja kokeileminen tarjoaa monenlaista haastetta vielä pitkäksi aikaa. Myös tulevan 6G:n kehitystä voidaan Oulun 6GFlagship-projektissa testiverkon kautta.

’’Tämä Oulussa nyt avattu yhteys on osoitus yhteistyön voimasta ja aimo askel kohti käytännön sovelluksia’’, arvioi Kyösti Rautiola, 5GTNF-ekosysteemin vetäjä, johtava tutkija VTT:ltä.

5G-testiverkon avulla mukana olevat ekosysteemin organisaatiot sekä muutkin halukkaat pääsevät nyt testaamaan omia päätelaitteitaan ja sovelluksiensa toimivuutta aidon 5G-verkon kautta.

Soveltavia tutkimusprojekteja onkin lähdössä liikkeelle useampia. Tällainen on esimerkiksi 5G-VIIMA, jossa testataan 5G:n soveltuvuutta teollisiin kohteisiin ja sovelluksiin.

Lisää: 5G-testiverkko (LINKKI), 5G VIIMA (LINKKI) ja 5G Force (LINKKI) ja 6G Flagship (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/