Mikroelektroniikan tutkijalle naisten innovaatiopalkinto – 2018 Nokia-palkinto

Naisille suunnatun innovaatiopalkinnon on tänä vuonna saanut professori Heli Jantuselle matalien lämpötilojen keraamikomponenttien valmistusmenetelmästä. Niitä voidaan hyödyntää anturi- ja tietoliikenneratkaisuissa. Jantunen työskentelee Oulun yliopistossa. Hän sai viime vuoden lopulla myös Nokia Säätiön tunnustuspalkinnon.

Professori Heli Jantunen on kehittänyt ensimmäisenä maailmassa ultramatalassa lämpötilassa yhteissintrattavia sähkökeraameja. Uuden sukupolven monikäyttöiset sähkökeraamit ovat merkittävä kansainvälinen läpimurto.

Keraamisten komponenttien valmistuksen vaatima lämpötila on ollut tähän asti liian korkea elektroniikassa yleisesti käytetyille puolijohde- ja polymeerimateriaaleille. Tämä on estänyt materiaalien integroimisen suoraan keraamisiin komponentteihin.

Kuva: Oulun yliopisto / mikroelektroniikan yksikkö.

Jantusen tutkimusryhmässä kehitetyllä menetelmällä keraamikomponenttien valmistuslämpötilat on onnistuttu laskemaan alle 500 asteen ja jopa huoneen lämpötilaan, mikä mahdollistaa keraamisten komponenttien suoran yhdistämisen lämpöherkkiin nykymateriaaleihin ja uusien sovellusten kehittämisen.

Jantusen kehittämässä menetelmässä energian tarve on pienentynyt parhaimmillaan 15–30 prosenttiin, mikä tarkoittaa paitsi merkittävästi edullisempia tuotantolaitteistoja ja helpompaa prosessia myös ympäristöystävällisempää valmistustapaa.

Oulussa kehitetyn teknologian arvioitu markkina on noin 900 miljoonaa dollaria. Valmistusmenetelmää voidaan hyödyntää muun muassa pienissä antureissa, RF- ja mikroaaltomoduuleissa sekä tietoliikennetekniikan suodattimissa, kytkimissä ja antenneissa.

Eduskunnan vuosille 2017-2019 myöntämä innovaatiopalkinto on suuruudeltaan 110.000 euroa. Ehdokkaita oli tänä vuonna 18 suomalaista. Palkintoprosessin järjesti Tekniikan Akatemia -säätiö (TAF) ja voittajan valitsi Eduskunnan kansliatoimikunta parhaiksi arvioitujen ehdokkaiden joukosta.

Palkinnon sai vuonna 2017 Aalto-ylipiston professori Hele Savinille nanoteknologiaa soveltavasta menetelmästä, jolla valmistetaan tehokkaita aurinkokennoja ”mustan piin” avulla. Vuoden 2018 palkinnon sai Valiolla työskentelevä elintarviketieteiden tohtori Päivi Myllärinen.

Jantunen sai  viime vuoden lopulla Nokian Säätiön tunnustuspalkinnon (LINKKI, uutinen).

Lisää: Naisten innovaatiopalkinto (LINKKI) ja Oulun mikroelektroniikan materiaalitutkimus (LINKKI, uutinen).

Kuva: Tekniikan Akatemia / Oulun yliopisto

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta