Menettääkö Huawei ARM-tuen myös omista Kirin-siruistaan?

Huawein asema on tiukentunut koko ajan. Vakoilusyytöksiin sekä Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasotaan liittyvä Huawei-boikotti sai tänään uuden muodon, kun BBC:n uutisoi Huawein menettäneen ARM-lisenssin. Yritys hyödyntää ARM-ydintä jopa omissa Kirin-siruissaan.

BBC:n uutisen mukaan ARM on kertonut henkilökunnalle, että sen on keskeytettävä liiketoiminta Huaweiin kanssa. Uutinen perustuu yrityksen sisäisiin asiakirjoihin, jotka BBC on nähnyt. Uutisen mukaan kaikki aktiiviset sopimukset, tukioikeudet ja vireillä olevat sitoumukset Huaweiin ja sen tytäryhtiöiden kanssa lopetetaan vastaamaan Yhdysvaltojen äskettäistä vientikieltopäätöstä.

Huawein tiedottaja sanoi uutisessa, että yritys ei kommentoi tällä hetkellä uutta tilannetta. Haastatellun analyytikon mukaan ARM-lisenssin menetys voi olla Huaweille ”ylitsepääsemätön” isku. Jopa yrityksen  omat Kirin-suorittimet perustuvat ARM:n teknologialle. Samalla tavalla ARM:n ytimiä käyttävät Samsung, Qualcomm ja  Applen omissa piireissään. Myös sulautetuissa ohjainpiireissä käytetään laajalti ARM-suoritinytimiä.

Brittiyritys ARM on vuonna 1990 perustettu sirutalo, jonka japanilainen Softbank osti ARM:n vuoden 2016 syyskuussa. Suurin osa toiminnoista on edelleen  Brittein saarilla. Yhtiö  ei valmista varsinaisia piirejä vaan lisensoi tekniikkaansa muille puolijohde- ja laitevalmistajille. Huaweilla on myös oma piirisuunnitteluyksikkö HiSilicon, joka vastaa Kirin-järjestelmäpiirien ja uusimpana 5G-modeemien suunnittelusta.

Lisää: BBC:n uutinen (LINKKI) ja Uusiteknologia.fi:n aiempi uutinen Huawei-boikotista (LINKKI) ja kaikki aiemmat Huaweihin liittyvät uutiset (LINKKI)

Kuvituskuva: Huawei MWC2019-messuilla.