Okmeticin SOI-kiekoille haetaan uusia tekijöitä

Puolijohdekiekkoja valmistava Okmetic tekee Vantaan tehtaalleen miljoonainvestoinnit. Tuotannon laajennukset kohdistuvat pääasiassa yhtiön SOI (Silicon-On-Insulator) -kiekkoihin, joiden tuotanto kaksinkertaistuu. Vantaan kiekkotehtaaseen tarvitaankin lähivuosina 80 uutta työntekijää.

Nyt tehtävät investoinnit ovat osa vuodesta 2017 toteutettua kasvu- ja investointiohjelmaa 2017–2021, joka on kokonaisarvoltaan yli 100 miljoonaa euroa ja jonka arvioidaan luovan vuoteen 2021 mennessä kaikkiaan 150 uutta työpaikkaa. SOI-tehtaan laaajennus tuo siitä jo yli puolet.

Okmeticin Vantaan kiekkotehdas.

SOI-tuotannon laajennus on luontevaa jatkoa yhtiön aiemmille investoinneille, jossa rakennettiin Vantaalle runsaasti lisää tilaa. Pelkästään puhdashuonetilaa tuli yli 1000 neliötä.

Yhtiö kehitti laajennuksen yhteydessä myös itselleen SOI-kiekkojen haudattujen rakenteiden valmistamisen mahdollistavat kyvykkyydet litografiselle kuvioinnille ja (DRIE) plasmasyövytykselle.

SOI-kiekoista on tullut erityisesti pääosin MEMS-anturien käytön avulla yhtiön tärkein tuote. SOI-kiekkojen kysyntä lähti vahvaan kasvuun vuosina 2011–2012, ja tällä hetkellä yritys on jo maailman johtava MEMS- ja tehopuolijohdesovelluksissa käytettävien SOI-kiekkojen valmistaja.

Viime vuosien aiemmat investoinnit ovat myös jo ehtineet kantaa hedelmää, sillä teki viime vuonna yritys teki kaikkien aikojen liikevaihtoennätyksensä.

Okmetic tarvitsee SOI-laajennukseen lähivuosina 80 uutta työntekijää.

Okmeticin liikevaihto kasvoi edellisvuodesta noin 19 prosenttia ollen 102,2 miljoonaa euroa. Liikevaihdon lisäksi liiketulos kasvoi merkittävästi edellisvuodesta ja oli 20,8 (2017: 11,6) miljoonaa euroa.

Yhtiö odottaa liikevaihtonsa kasvavan edelleen merkittävästi kuluvana vuonna. Myös SOI-kiekkojen kysynnän ennakoidaan jatkuvan vahvana, ja yhtiön  investointiohjelman avulla pyritään varmistamaan riittävä kapasiteetti lähivuosiksi.

Tuleva kapasiteettilisäys tulee vaikuttamaan myös henkilöstöresursseihin. Yhtiö arvioi palkkaavan vuosien 2019-2021 aikana 80 uutta työntekijää Vantaalle nykyisen runsaan nelisatapäisen henkilöstönsä jatkoksi.

Vuodesta 2017 lähtien Okmetic on ollut osa kiinalaista NSIG:tä (National Silicon Industry Group) vuodesta 2016 lähtien. Silti Okmeticin pääkonttori sijaitsee Suomessa, missä valmistetaan myös valtaosa yhtiön piikiekoista. Lisäksi yhtiöllä on sopimusvalmistusta Aasiassa.

TAUSTAA: SOI-kiekot

  • SOI-kiekot ovat jatkojalostettuja, korkeaa teknologista osaamista vaativia piikiekkoja, joissa eristävän oksidin päällä on ohut piikalvo.
  • SOI-teknologia ovat todellinen taidonnäyte suomalaisesta insinööriosaamisesta ja pitkällisen T&K-työn tulos.
  • Okmetic on kehittänyt SOI-teknologiaa 90-luvun lopulta lähtien ja tehnyt sen kehittämiseksi läheistä yhteistyötä muun muassa VTT:n, Aalto yliopiston sekä muiden sidosryhmien kanssa.

Lähde: Okmetic

Aloituskuva: Vantaalla valmistettu SOI-kiekko.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/