CPX2019: Nanoagentit tuovat tietoturvaa IoT-laitteisiin

Tietoturvan merkitys esineiden internetissä oli hyvin esillä tänään Helsingissä järjestetyssä tietoturvatalo Check Pointin CPX Finland-tapahtumassa. Paikalla oli noin 250 alan ammattilaista ja uusimpana aiheena  IoT-laitteiden tietoturvan parantaminen nanoagenteilla.

Pilvipalvelut hoitavat tulevaisuudessa yhteyksiä puhelimiin, robottiautoihin, IoT-antureihin, lääkinnällisiin laitteisiin tai mihin tahansa muuhun, jolla on yhteys internetiin. Tämän laiteverkoston suojaaminen tietoturvan riskeiltä on vain yksi osa pilven tietoturvaa, mutta silti kriittistä, jotta pilven kautta leviävien uusien uhkien leviäminen voidaan estää.

Check Pointin tutkimuksen ja tuotekehityksen Oded Gonda totesi tapahtumassa, että modernin tietoturvan pitää toimia millisekunneissa ja olla käytettävissä paikasta riippumatta silloinkin, kun laitteet puhuvat suoraan toisilleen.

Check Pointilla on jo Infinity -arkkitehtuuri, joka tuottaa tietoturvan niin pilveen, mobiililaitteille, IoT-laitteille kuin yritysverkkoihin ja päätelaitteisiinkin. Kehitystyö kuitenkin jatkuu. Yritys aikoo julkistaa pian neljän megatavun kokoisen nanoagentin, joka voidaan upottaa periaatteessa mihin tahansa IoT-laitteeseen.

Nanoagentti kontrolloi Gondan mukaan kaikkea laitteeseen tulevaa ja siltä lähtevää liikennettä. Se pitää yhteyttä tekoälypohjaiseen, globaaliin tietoturvajärjestelmään, joka ohjaa tietoturvaa ja tekee ratkaisut reaaliajassa. Nanoagentin ohjelmisto perustuu avoimeen lähdekoodiin.

Check Pointin Suomen ja Baltian maajohtaja Robert Lindqvist totesi CPX Finland -tapahtumassa, että Check Pointin tietoturvatutkijat analysoivat jatkuvasti tietoturvan maisemaa ja ennakoivat uhkien kehittymistä. Nyt on pinnalla erityisesti pilven tietoturva.

Tieturvasovellusten Peter Sandkuijl arvioi puolestaan puheenvuorossaan, ettei Suomessa vielä olla suojattu pilvipalveluita yhtä hyvin kuin monessa muussa Euroopan maassa, mutta asia on menossa parempaan suuntaan. 5G-teknologian käyttöönotto tulee vauhdittamaan kehitystä osaltaan.

”Kun meillä tällä hetkellä on keskimäärin viisi verkkoon kytkettyä laitetta kullakin, muutaman vuoden kuluttua, 5G-ympäristössä, hallitsemme ehkä 50 laitetta. Kun valaisimiakin ohjataan sovelluksella verkon kautta, palvelu on järkevää siirtää pilveen”, Check Pointin Sandkuijl totesi.

Kuva: Check Pointin CPX Finland-tapahtumassa yrityksen Suomen ja Baltian maajohtaja (vasemmalla) Robert Lindqvist, tietoturva-asiantuntija Jim Öqvist sekä tietoturvasovelluksista vastaava Peter Sandkuijl. Kuva: Pekka Sipola.