Huawei vastaiskuun – varoitti patenttisodasta

Vakoilusyytteissä rypevä Huawei varoittaa patenttikiistojen käytöstä politiikan välineenä. Yhtiön lakimies Song Liuping korosti eilen lehdistötilaisuudessa, että teollis- ja tekijänoikeuksien politisointi uhkaa kehitystä koko maailmassa. Yritys kertoi yksityiskohtia patentti- ja lisensointituloistaan.

Huawein uudessa patenttiraportissa kerrotaan esimerkiksi, että viime vuoden loppuun mennessä yrityksellä oli myönnetty 87 805 patenttia, joista 11 152 oli yhdysvaltalaisia patentteja. Vuodesta 2015 lähtien Huawei on saanut yli 1,4 miljardia dollaria erilaisina lisenssimaksuina.

“Jos poliitikot käyttävät tekijänoikeuksia politiikan välineenä, he tuhoavat luottamuksen patenttisuojajärjestelmään. Jos hallitukset riisuvat valikoimiltaan yhtiöiltä näiden teollis- ja tekijänoikeuksia, tämä rikkoo perustan maailmanlaajuiselta innovaatiolta”, Huawein johtava lakimies Song Liuping sanoi.

Omien patenttiensa kartuttamisen ohella Huawei on myös maksanut yli kuusi miljardia dollaria rojaltimaksuina voidakseen hyödyntää laillisesti toisten yhtiöiden teollis- ja tekijänoikeuksia. Tästä lähes 80 prosenttia on maksettu yhdysvaltalaisille yrityksille, raportti kertoo.

”Teollis- ja tekijänoikeudet ovat lain suojelemaa yksityistä omaisuutta ja niitä koskevat erimielisyydet tulisi selvittää asianmukaisesti lakitietä”, Song sanoo ja jatkaa: ”Viimeisen 30 vuoden aikana yksikään oikeusistuin ei ole osoittanut Huawein syyllistyneen teollis- tai tekijänoikeuksien varkauteen, eikä Huawein ole koskaan tarvinnut maksaa korvauksia tämän johdosta, hän vakuuttaa.

Raportti, ”Respecting and Protecting Intellectual Property: The Foundation of Innovation” kertoo Huawein käytännöistä ja panostuksista innovaatioon sekä teollis- ja tekijänoikeuksien suojelemiseen. Linkki raporttiin on uutisen lopussa.

”Huawein monet teknologisista läpimurroista on sisällytetty avoimiin standardeihin, joilla hallinnoidaan 3G:tä, 4G:tä ja 5G:tä. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka jotkut maat eivät osta tuotteita suoraan Huaweilta, ne hyödyntävät Huawein patentteja ja nauttivat eduista, joita Huawein teknologia on tuonut”, Song sanoo.

Song käsitteli myös Huawein suhtautumista sen patenttien käyttöön, luvaten että yhtiö ei tule käyttämään patenttejaan aseena. Songin mukaan Huawei aikoo ottaa avoimen ja yhteistyöhaluisen asenteen ja seuraa FRAND-periaatetta (fair, reasonable, and non-discriminatory) patenttiensa lisensoinnissa.

Lisää: Huawein patenttiraportti (LINKKI, pdf)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta