Tekoälyä hyödyntävien yritysten määrä kaksinkertaistui

Tekoälyn käyttö kasvoi erityisesti suomalaisissa ohjelmistoyrityksissä sekä liikkeenjohdon konsultoinnissa. Kasvusta huolimatta tekoäly-yritysten määrä Suomessa on vielä varsin maltillinen, kerrotaan uudessa Etlan tekemässä selvityksessä. Mukana suora linkki raporttiin.

Tekoälyä kehittävien tai sitä liiketoiminnassaan hyödyntävien yritysten määrä on kasvanut Suomessa voimakkaasti. Etlan tekemän kartoituksen mukaan tekoälyä hyödyntää nyt liki tuhat yritystä eli yritysten määrä yli kaksinkertaistui vuodesta 2017.

Tekoäly-yritysten 10 merkittävintä toimialaa (prosenttiosuus tekoäly-yrityksistä). Suluissa Tol-2008 -toimialakoodi. Merkittävin osa tekoäly-yrityksistä toimii ohjelmistoalalla. Lähde: Tilastokeskuksen yritysrekisteri ja Vainu.io; ETLA laskelmat.

 

 

Vielä vuoden 2017 Digibarometri-kartoituksessa Suomessa oli 358 tekoälyä kehittävää tai sitä liiketoiminnassaan hyödyntävää yritystä. Vuonna 2019 näitä yrityksiä on jo 947 eli määrä on kasvanut 2,6-kertaiseksi, käy ilmi Etlan tekemästä tuoreesta arviosta.

”Listalta poissaololle voi olla monia syitä. Yritykset eivät esimerkiksi halua kertoa olevansa mukana tekoälykehityksessä”, arvioi Etlan johtava tutkija Timo Seppälä.

 

 

 

Iso osa tekoälyä hyödyntävistä yrityksistä toimii ohjelmistosuunnittelussa, sen konsultoinnissa ja siihen liittyvässä toiminnassa. Vastaavasti teollisuuden ja kaupan alan yritykset loistavat kartoituksessa poissaolollaan. Syynä voi olla myös tietojen panttaaminen.

 

Uusina toimialoina tekoälyä hyödyntävät liike-elämän muut palvelut sekä muu koulutus. Tekoälyä hyödyntävät yritykset ovat varsin keskittyneitä sijainnin suhteen, sillä kaksi kolmasosaa näistä yrityksistä sijaitsee Uudellamaalla.

Muualla Suomessa toimii vasta joitakin kymmeniä tekoäly-yrityksiä, mutta potentiaalia kasvavalle tekoälyn hyödyntämiselle olisi olemassa. Tekoälyn saamaan huomioon nähden sitä hyödyntävien tai kehittävien yritysten määrä Suomessa on kuitenkin tuoreen arvion valossa varsin maltillinen.

Tekoälyä hyödyntävien yritysten suhteellinen osuus on kasvusta huolimatta vielä varsin pieni: Suomessa toimivat tekoälyfirmat kattavat noin 0,3 prosenttia vähintään yhden henkilön työllistävästä yrityskannasta.

Johtava tutkija Timo Seppälä huomauttaa, että arvion raportin tarkkoihin lukuihin tulee suhtautua pienellä varauksella: monet harvemmin verkkosivujaan päivittävät yritykset tai ne yritykset, jotka eivät mainitse verkkosivuillaan hakusanoja, kuten tekoäly ja koneoppiminen, eivät välttämättä ole osuneet kartoitukseen.

LISÄÄ: Kartoitusraportti: tekoäly suomalaisyrityksissä (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Suomalaisen lasinvalmistaja Glastonin on tutkinut karkaisukoneen koneälyä. Sillä tähdätään kohti täysin automatisoitua karkaisu-uunia. Artikkeli Suomen teollisuus innostui tekoalysta, Uusiteknologia 5.6.2018 Uusiteknologia.fi:ssä  (LINKKI). Kuva: Dimecc/Glaston

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/