Aktiivinen kesä drone-kokeiluissa– 4G/5G-verkot avuksi

Drone-lennätyskokeilut käynnistyivät kesällä. Viimeksi tiistaina Suomen ja Viron yhteisissä GOF U-SPACE -hankkeen testeissä myös poliisi oli mukana drone-koptereineen. Niiden lisäksi hankkeessa testaan 4G- ja 5G-verkkoja drone-koneiden liikennöinnissä.

Uudenlaiseksi pienkone- ja drone-keskukseksi pyrkivällä Pyhtään lentokentällä toteutettiin kesäkuun alussa kokeilu, jossa ilmatilassa lensivät samanaikaisesti pienlentokone, droneja ja kauko-ohjattuja lennokkeja.

Kokeilu sujui hyvin ja vahvisti uskoa siihen, että dronejen liikenteenohjausjärjestelmän kehittämiseen ja 4G- ja tulevien 5G-matkaviestinverkkojen hyödyntämiseen kannattaa panostaa.

’’Tutkimme mittauksin, miten nykyiset 4G-verkot tukevat drone-toimintaa.  Samalla opimme, miten 5G-verkkoja voisi rakentaa tulevaisuudessa tukemaan miehittämätöntä ilmailua, kertoi 5G Momentumin johtava asiantuntija Heidi Himmanen Traficomista.

Dronekoptereiden liikenteenohjausjärjestelmä ja matkaviestinverkkojen hyödyntäminen ovat edellytyksiä laajamittaiseen näköyhteyden ulkopuolella tapahtuvaan drone-toimintaan. Nykyiset matkaviestinverkot on suunniteltu käytettäväksi maasta eikä ilmasta käsin.

Drone-kisat syyskuussa

Suomessa kisataan Drone-lennättämisestä 2.-5. syyskuuta. Mukana on noin 50 joukkuetta eri puolilta maailmaa, joista osa keskittyy lennättämiseen ja osa droonien ohjausohjelmistojen kehitykseen.

Kilpailussa on seitsemän sarjaa, joissa kaikissa on omat yhteistyökumppaninsa, palkitsemiskriteerinsä ja tuomarinsa. Esimerkiksi Helsingin kaupungin ja Maanmittauslaitoksen Toxic Waste Problem -haasteessa tehtävänä on dronen avulla tunnistaa ja dokumentoida kaupungin edustan merialueen jäte-esiintymiä. Espoon kaupungin ja Maanmittauslaitoksen Building Care -tehtävässä kartoitetaan rakennusten kattojen kunnossapitotarvetta dronejen avulla.

VTT:n Extreme Conditions -sarjassa punnitaan dronejen suorituskyky ja akun kesto sekä kylmissä että pilvimäisissä talviolosuhteissa, jotka voidaan luoda VTT:n pakkashuoneeseen ja sen jäätävään tuulitunneliin. Poliisin sekä Länsi-Uudenmaan ja Kymenlaakson pelastuslaitosten Emergency Response -yhteishaasteessa kehitetään tapoja hyödyntää turvallisella tavalla droneja liikenneonnettomuuksien yhteydessä.

Ilmatieteen laitoksen Fly High and Back -haasteessa kilpailijoiden on pystyttävä operoimaan dronella turvallisesti mahdollisimman korkealla ja pitkään, keräten samalla olosuhdetietoa ilmakehästä.

Luonnonvarakeskuksen (LUKE) ja Maanmittauslaitoksen Flowering Forest -haasteessa tehtävänä on selvittää hehtaarin laajuista metsäaluetta koskevasta data-aineistosta kuusen kukkien esiintyvyys ja arvioida alueella esiintyvien puiden kuntoa. Samojen toimijoiden Count the Grass -haasteessa arvioidaan ja kartoitetaan dronen avulla tietyn alueen heinäsatoa.

Drone Olympicssin takana on Ultrahack-yhteisö, joka järjesti pari vuotta sitten maailman ensimmäinen droonikisan nimellä Aurora Arctic Drone Hackathon.

Muita yhteistyökumppaneita ovat edellä kerrottujen lisäksi Business Finland, Infradex, UAS Centre Finland, RPAS Finland RY, DJI, Dronefactory, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, Maaseutuverkosto ja Helsingin yliopisto.

Drone Olympics -kilpailu järjestetään 2.-5.9 Helsingissä, Espoossa ja Vihdissä. Tapahtuman päätösseremonia ja palkintojenjako järjestetään Helsingin keskuskirjasto Oodin Kino Reginassa 5. syyskuuta kello 10.00-14.00, jonka jälkeen Töölönlahden puistossa 14.30-17.00 järjestetään Mini Drone Expo -näyttely ja dronien lennätysesityksiä.

TAUSTAA: Droneja ja matkapuhelintekniikkaa

Estonian Air Navigation Services -yhtiön koordinoimaan GOF U-SPACE -hankkeeseen osallistuvat Suomesta Air Navigation Services Finland, Avartek R. Lindberg, BVDrone Oy, Fleetonomy.ai, Helsingin Poliisilaitos, Robots Expert Finland, Suomen Lentopelastusseura, VideoDrone Finland ja liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Rahoituksen GOF U-SPACEen on myöntänyt Euroopan ilmaliikenteen hallintaan liittyvien tutkimus- ja kehitysprojektien koordinoiva SESAR-JU (Single European Sky ATM Research Joint Undertaking).

Hankkeen nimi GOF U-SPACE on lyhenne sanoista Gulf of Finland U-SPACE. Lisäksi dronien 5G-kokeiluja edistää Traficomin koordinoima 5G Momentum -ekosysteemi.

Lisää: GOF U-SPACE (LINKKI), 5G Momentumin hankkeet (LINKKI), Drone Olymoics 2.5. syyskuu 2019 (LINKKI).

Arkistokuva: IBM

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/