Tutkimusrahoitus kasvaakin vain 40 miljoonaa euroa

Ennakkotietojen perusteella valtion tutkimusrahoituksen piti kasvaa kuluvana vuonna viime vuodesta 107,9 miljoonaa euroa, mutta rahoitustietojen tarkennuttua, kasvua  tälle vuodelle tuleekin 40,1 miljoonaa euroa, kertoo Tilastokeskus.

Taustalla on, että viime vuoden lopullinen tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitus kasvoi valtion talousarviossa odotettua enemmän. Vuosi sitten valtio käytti tutkimus- ja kehittämistoimintaan 1951 miljoonaa ja täksi vuodeksi budjetoituna on lähes kaksi miljardia euroa.Tänä vuonna tutkimus- ja kehittämistoiminnan määrärahojen arvioidaan kasvavan eniten tavoiteluokassa ns. muu yleinen tieteen edistäminen. Suurin osa tavoiteluokan rahoituksesta on Suomen Akatemian tutkimusmäärärahoja.

Teollisuuden edistämisen -tavoiteluokan, joka sisältää muun muassa teknologian kehittämisen, t&k -rahoituksen taas odotetaan laskevan vuoden 2019 talousarviossa.

Ennakkotieto tutkimus- ja kehittämistoiminnan budjettirahoituksesta julkaistaan syksyn talousarvioesityksen pohjalta. Luvut perustuvat osin ennusteeseen, joka tehdään suunnitteiden ja sen hetkisen kuluvan vuoden toteuman pohjalta, ja suuretkin muutokset lopullisiin budjettitietoihin ovat siten mahdollisia.

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta