Suomalaisen kvanttitietokoneen kehittämiseen 1,6 miljoonaa euroa

Nanotutkija Juha Juha Muhonen on saanut 1,6 miljoonan euron rahoituksen kvanttitietokoneessa tarvittavien komponenttien kehittämiseen seuraavan viiden vuoden ajaksi. Rahoituksella toteutetaan esimerkiksi hybridialusta kvanttikomponenttien yhdistämiseen. Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) Starting Grant -rahoitus on erittäin kilpailtu ja se myönnetään vain lupaaville nuorille tutkijoille uraauurtaviin projekteihin.

Merkittävän ERC-rahoituksen saanut apulaisprofessori, akatemiatutkija Juha Muhosen työskentelee Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella ja Nanotiedekeskuksessa (NSC). Hänen tutkimusryhmänsä keskittyy uusien kvanttiteknologioiden kehittämiseen.

Niistä odotetaan ratkaisuja, joiden avulla voitaisiin kehittää esimerkiksi pitkään tavoiteltu kvanttitietokone sekä huomattavasti nykyistä tarkempia sensoreita, kvanttisensoreita. Tutkimusryhmässä kehitetään piihin perustuvia kvanttiteknologioita.

”Koska pii on kaiken nykymuotoisen elektroniikan pohjamateriaali, siihen perustuvat kvanttikomponentit olisi helppo integroida nykyisen elektroniikan, ja myös fotoniikan, kanssa. Kvanttisensoreiden ja kvanttitietokoneen komponenttien kehittäminen tukee myös kvanttimekaniikan perustutkimusta”, sanoo Juha Muhonen.

ERC Starting Grant –rahoituksen avulla Juha Muhonen toivoo ratkaisevansa suurimman ongelman, joka estää toistaiseksi laajamuotoisten piihin perustuvien kvanttiapplikaatioiden kehittämisen.

”Vaikka yksittäisten kvanttikomponenttien toiminta piissä on näytetty toteen, niiden toisiinsa kytkemiseen ei tällä hetkellä ole laajasti toimivia ratkaisuja. Projektissa tavoitteena on tuottaa tällainen kytkentä kvanttikomponenttien välille toteuttamalla uudenlainen hybridialusta, jossa kvanttikomponentit yhdistetään nano-optomekaanisiin rakenteisiin”, sanoo Muhonen.

Onnistuessaan hybridialusta on läpimurto piikvanttiteknologioiden laajamittaisessa hyödyntämisessä, arvioi Muhonen. Hän saikvanttitutkimusta varten myös Suomen Akatemian akatemiatutkijan rahoituksen kesäkuussa 2019.

Lisää: Juha Muhosen kvanttitekniikan tutkimusryhmä (LINKKI)

Kuva: Jyväskylän yliopisto

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/