Bosch tuo älymoottorit lastenvaunuihin

Bosch tuo vuoden 2020 alkupuolella lastenvaunuihin sähköisen voimansiirron yhdessä ruotsalaisen lastenvaunuvalmistajan Emmaljungan kanssa. Järjestelmän voimansiirtoyksikkö yhdistää kaksi hiljaista sähkömoottoria taka-akseliin, Bluetooth-moduulin ja älykkään MEMS-pohjaisen anturijärjestelmän. Kaksi sähkömoottoria auttaa kiihdytyksessä ja jarrutuksessa. Katso toiminta nettivideolta.

Sähköisen voimansiirron lisäksi Boch on kehittänyt tuleviin lastenvaunuihin turvallisuuteen ja mukavuuteen liittyviä ominaisuuksia kuten työntöapu, automaattinen jarrutoiminto, älypuhelinsovellus Bluetooth-yhteydellä sekä lukuisia kännyköistä ja autoista tuttuja antureita.

“Olemme käyttäneet samoja teknologia- ja laatuvaatimuksia kuin esimerkiksi autoteollisuudessaä’’, kertoo saksalaisvalmistaja Boschin Mobility Solutions -liiketoimintayksikön johtaja Stefan Hartung.

Vaunuissa käytettäviä MEMS-pohjaisia antureita hyödynnetäään myös älypuhelimissa, mutta nyt ne mittaavat vaunujen nopeutta ja kiihtyvyyttä samalla kun ne arvioivat, minkälaisella alustalla liikutaan. Uusien algoritmeja käyttämällä ne ennustavat sekunnin murto-osissa, mitä halutaan seuraavaksi tehdä.

Uusissa lastenvaunuissa moottorit työntävät ylämäessä automaattisesti vaunuja samalla tavalla kuin sähköpyörä toimii. Alamäessä moottorit taas auttavat jarrutuksessa. Jos ote vaunusta lipeää, moottorin jarru estää sitä vierimästä hallitsemattomasti ja sähkömekaaninen lukko lukitsee pysäköintijarrun.

Älypuhelimen sovelluksen avulla käyttäjät voivat valita sopivan sähköisen avustuksen kolmen eri tason välillä. Sovellus kommunikoi järjestelmän kanssa Bluetoothin välityksellä. Sen sijaan vaunujärjestelmä toimii ilman ylimääräisiä vipuja tai painallusnappeja.

Sovelluksella voi aktivoida myös hälytystoiminnon. Kun vanhemman älypuhelin on Bluetoothin kautta yhteydessä, järjestelmä hälyttää, jos vaunuja yritetään liikuttaa. Lisäksi hälytys soi vaunuihin integroidusta kaiuttimista ja pysäköintijarru lukkiutuu automaattisesti.

Vaunuissa oleva 18 voltin litiumioniakku sijoitetaan lukittavaan koteloon. Samaa akkua käytetään Boschin ammattikäyttöön tarkoitetuissa sähkötyökaluissa, eli tarvittaessa lastenvaunujen akkua voi käyttää työkaluissa ja toisinpäin. Akun latausaika on noin 2,5 tuntia, jonka pitäisi riittää noin 15 kilometrin vaunukävelyyn, valitusta avustustasosta sekä vaunujen painosta riippuen. Mikäli akku tyhjenee, vaunuja voi silti  käyttää normaaliin tapaan ilman huomattavaa moottorin vastusta.

Lisää: Boschin video lastenrattaiden Esroller-toiminnoista (LINKKI)

Kuvat: Bosch

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/