5G-verkkoihin kehitettiin tietoturvaa yhteisvoimin

Kyberturvallisuuden hallinta on edellytys ja samalla suuri haaste 5G-verkolle ja sitä hyödyntäville tulevaisuuden sovelluksille ja liiketoiminnalle. VTT ja kahdeksan suomalaisyritystä toivat yhteisvoimin erityisosaamisensa kansainväliseen kehityshankkeeseen.

5G-verkkojen käyttö kasvaa varovaistenkin arvioiden mukaan moninkertaiseksi, mikä haastaa tietoturvan ja häiriöttömän toiminnan verkossa sekä sitä hyödyntävissä palveluissa. Turvallisuuden varmistamista vaikeuttaa lisäksi verkon perusrakenne.

”5G-verkon perusrakenteessa ohjelmistojen osuus on paljon suurempi kuin 4G-verkossa. Verkon kehittäjät ja uuden liiketoiminnan kehittäjät saavat näin lisää vapautta, mutta tämä puolestaan tuo riskejä”, selittää kyberturvallisuuden johtava tutkija Reijo Savola VTT:ltä.

VTT ja kahdeksan muuta suomalaisyritystä etsivät yhteisvoimin verkon heikoimpia lenkkejä ja kehittivät niihin kyberturvallisuusratkaisuja SENDATE -CelticPlus-Eureka-klusterin projektissa.

Projektiin osallistunut Airbus kehittää Suomessa viranomaisviestinnän ratkaisuja poliisin, pelastuksen, puolustusvoimien ja muiden kriittisten organisaatioiden tarpeisiin.

Viranomaisviestinnän erityisvaatimuksia ovat korkea käytettävyys ja luotettavuus, ehdoton tietoturva ja toiminnan viiveettömyys.

”Tietoliikenne- ja ryhmäviestintäratkaisujen käyttövarmuus ja turvallisuus ovat järjestelmiemme perusvaatimuksia. Tässä projektissa kehitimme niitä uusille virtuaalisille palvelualustoille”, kertoo johtaja Tapio Savunen Airbus Defence and Space Oy:stä.

Verkko-operaattorin näkökulmaa toi Elisa Oyj, joka paransi projektissa turvallisuusuhkien automaattista torjuntaa ja oman pilvipalvelualustansa kestävyyttä. F-Secure Oyj keskittyi projektissa digitaalisen rikostutkinnan teknologioihin.

VTT osallistui projektiin erityisesti kehittämällä kyberturvallisuuden mittaus- ja visualisointityökaluja ja automaatiota, jotka tukevat turvallisen 5G-verkon ja siihen liittyvien palvelujen luomista. Mukana olivat Suomesta myös Second Nature Security. SSH Communications, Comiq. Insta DefSecistä ja Softera.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta