Nokian erikoisrenkaisiin IoT-anturit

Nokia Renkaiden julkistama Intuitu-ratkaisu valvoo työkoneiden ja muita raskaan sarjan renkaita digitaalisesti antureiden ja uusimman digitekniikan avulla. Näin käyttäjä pysyy ajan tasalla tärkeän paine- ja lämpötilatiedon suhteen.

Nokian Renkaat on ottamassa askeleita kohti digitaalista, reaaliaikaista renkaiden hallintaa. Uusi Intuitu-alusta perustuu renkaiden sisään asennettuihin IoT-antureihin. Perusajatuksena ovat pienet, vähän virtaa kuluttavat itsenäiset anturit, jotka lähettävät tunniste- ja anturidataa edelleen tallennettavaksi ja käsiteltäväksi.

Nokia Renkaiden uusi Intuitu-alusta perustuu renkaiden sisään asennettuihin IoT-antureihin. Ne mittaavat renkaan ilmapaineen lisäksi lämpötilaa.

Nokia Renkaiden järjestelmän ensimmäisessä versiossa renkaat lähettävät paine- ja lämpötilatietoa, jota voidaan lukea mobiililaitteessa toimivalla sovelluksella ja joka tallentuu pilvipalveluun. Intuitu tekee rengastiedon keräämisestä helppoa.

Reaaliaikainen tiedonkeruu hyödyttää ammattiajon monia osa-alueita. ”Ilmeisin hyötyjä on tietysti loppukäyttäjän työpäivä”, antaa Nokian Renkaiden myynti- ja markkinointijohtaja Toni Silfverberg esimerkin. Rengasrikot eivät pilaa näin hyvää työrupeamaa.

Nokian Intuitu ei vaadi ajoneuvoon uusia älyrenkaita ja mobiililaitetta lukuunottamatta mitään muutoksia. ”Tavoitteenamme oli tehdä järjestelmästä mahdollisimman ’plug & play’ -käyttövalmis”, kertoo Nokian Renkaiden Silfverberg.

Liikkeenjohdon tasolla Intuitu tarjoaa dataa päätöksenteon tueksi ja koko konekannan tehokkuuden tarkasteluun. Yhtenä tärppinä on myös pidennetyn takuun renkaansa rekisteröineille mobiilisovelluksen käyttäjille.

Tarkemmin uusi Intuitu esitellään marraskuussa Saksan Hannoverissa järjestettävillä isoilla maatalouden Agritechnica-messuilla. Uudet maatalouteen pääson tarkoitetut renkaat ja Intuitu-palvelu tulevat saatavilla vuonna 2020.

Nokian Renkaat on laatinut myös kehityskartan, jonka kautta tarkoitus on tuoda järjestelmään lisäominaisuuksia ja laajempaa toiminnallisuutta. Esimerkiksi renkaan kulumisen mittaus ja Intuitu -ratkaisun integroiminen koneen omaan hallintaohjelmistoon ovat erittäin tärkeä osa visiota.

”Tulevaisuudessa traktorin tai metsäkoneen näytössä voi olla oma rengasosionsa, joka tarjoaa tärkeää tietoa niin käyttäjälle kuin kalustopäälliköllekin”, Silfverberg visioi.

Kuvat: Nokia Tyres / Nokia Renkaat

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/