Lääkkeet liikkeelle robottilennokilla

Lentävien pienkoptereiden käyttöalueet laajenevat koko ajan. Maanantaina toteutettiin Helsingissä Suomen ensimmäinen lääkekuljetus droonilla paikalliseen hoivakotiin. Vastaavaa tekniikkaa on hyödynnetty aiemmin muun muassa kuvaus- ja mittaustarkoituksissa.

Suomen Apteekkariliitto ja Orion toteuttivat Suomen ensimmäisen lääkekuljetuksen robottilennokilla eli droonilla Helsingin Lauttasaaressa. Ensimmäinen lento kuljetti itsehoitolääkkeitä lauttasaarelaisapteekista läheiseen hoivakotiin.

Hoivakoti vastaanotti droonin lennättämät lääkkeet pihalle levitetyltä minikentältä.

Ensimmäisen lentotoimituksen julkisuusarvo on tärkeä apteekkialalle. ’’Suomalaiset apteekit haluavat olla edelläkävijöinä kehittämässä uusia, moderneja palveluja’’, kertoo Lauttiksen apteekin apteekkari Risto Holma.

Ensimmäisen lääketoimituksen toteutti AI-startup Third Space Auto. ’’Uskon, että parin vuoden kuluessa tällaiset järjestelmät otetaan käyttöön maaseudulla, saaristossa ja muilla vaikeapääsyisillä seuduilla, joilla niille on todella tarvetta, toteaa Third Space Auton perustaja Arshia Gratiot.

Maanantain lento toteutettiin yhteistyössä Aalto-yliopistossa eri alojen opiskelijoiden kanssa. Aalto-yliopiston tutkimusryhmät kartoittivat samalla muun muassa droonikuljetusten palvelumuotoilua ja lainsäädäntöä.

’’Robottilennokit ovat nopeita. Kun niihin yhdistetään lentoautomaatiojärjestelmä, kuten AI.Pilot-teknologiaan perustuvan ByDrone, apteekit ja sairaalat voivat toimittaa lääkkeitä hetkessä avun tarvitsijoille. Esimerkiksi meidän käyttämämme lennokki lentää kilometrin minuutissa’’, kehuu Third Space Auton Arshia Gratiot.

Hänen mukaansa tällaiset demo- ja esittelytilaisuudet ovat tarpeen, koska niiden avulla lääketeollisuus ja viranomaiset voivat kannustaa logistiikka-alaa muuttamaan toimintatapojaan.

Kuvat:  Apteekkariliitto/Sami Heiskanen