Tulevaisuuden älykaupunki syntyy 5G-valopylväistä – hanke jatkuu

Uudenlaiset älykkäät valaisipylväät korvaavat tulevaisuudessa perinteiset ratkaisut ja luovat alustan uudenlaisille 5G-verkon palveluille. Anturein, kameroin ja näytöin varustetut älypylväät auttavat kaupunkia myös lisäämään turvallisuutta, parantamaan ilmanlaatua ja sujuvoittamaan liikennettä. Katso videoilta, miten uusi 5G-tekniikka on tuomassa älykaupunkiin.

Suomalainen LuxTurrim5G-hanke on pilotoinut älypylväitä Espoon Nokian kampuksella Karaportissa, ja verkostoa laajennetaan nyt kasvavalle Keran alueelle.  Nyt pylväsverkostoa laajennetaan nyt kasvavan Keran alueelle. Testialueella on kokeiltu myös VTT:n itseohjautuvaa autoa, ja tarkoituksena on käyttää uusia pylväitä myös itseohjautuvan bussin tukena.

Tulevaisuudessa 5G-teknologia tulee laajemminkin nopeuttamaan ja tehostamaan tiedonsiirtoa ja avaa aivan mahdollisuuksia digitaalisille palveluille, jotka pureutuvat muun muassa turvallisuuteen, energiatehokkuuteen, ilmanlaatuun, liikenteeseen ja asumiseen.

Tiheästi asennetut valaisinpylväät tarjoavat myös keinon tarjota 5G-nopeutta entistä suuremmalle käyttäjäjoukolle. Tulevat 5G-älypylväät toimivat sekä tukiasemina että valaisinpylväinä ja muodostavat älykaupungin digitaalisen rungon. Ne tarjoavat myös erittäin nopean nettiyhteyden kaupunkilaisille.

Älypylvääseen voidaan asentaa 5G-tukiaseman ohella monenlaisia antureita, kameroita, näyttöjä ja muita laitteita. Näin älypylväät voivat kerätä ajantasaista dataa esimerkiksi säästä, ilmanlaadusta ja liikenteestä ja jakaa sitä yhteisen palvelualustan avulla muun muassa sovelluksiin, jotka lisäävät kaupunkilaisten turvallisuutta, parantavat ilmanlaatua tai sujuvoittavat liikennettä.

’’LuxTurrim5G-hanke on ollut erittäin onnistunut yhteistyöprojekti. Uskomme, että tällä hankkeella olemme luoneet pohjan toiminnalle, jolle kaikki partnerit pystyvät rakentamaan globaalia liiketoimintaa’’, tiivistää LuxTurrim5G-ekosysteemin vetäjä, Nokian Juha Salmelin.

VTT on tutkinut LuxTurrim5G-projektissa myös kumppaneineen signaalin siirtymistä rakennusten seinien ja ikkunoiden läpi, joka vaikeutuu entisestään 5G-verkon myötä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että läpäisyä vaikeuttavat etenkin ikkunoissa pinnoitteet sekä seinissä tietyt betonilaadut ja jopa rappaus ja kosteus, joka seuraa pitkälti ilman kosteutta.

’’VTT on osallistunut ennen kaikkea 5G-tukiasemien, palvelualustan sekä uusien palvelu- ja liiketoimintamallien kehittämiseen. Meillä on pitkä kokemus korkean taajuuden radiolaitteista ja antennirakenteista, ja pääsimme hyödyntämään sitä kehittäessämme tukiasemia yhdessä Nokian kanssa, kertoo projektipäällikkö Jussi Varis VTT:ltä.

TAUSTAA:  LuxTurrim5G-hankkeen osallistuivat Nokia Bell Labs, Sitowise, Exel Composites, Premix, Lammin Ikkunat ja Ovet, Vaisala, Teleste, Indagon, Ensto, Rumble Tools, VTT, Tampereen yliopisto, Aalto-yliopisto ja hankkeen koordinaattorina Spinverse.  Hanke on Business Finlandin ja yritysten rahoittama. Alkuperäinen hanke päättyi toukokuussa 2019, mutta Business Finland on myöntänyt jo jatkorahoituksen seuraavalle vaiheelle, jossa ekosysteemi laajenee ja jatkaa kehitystyötään kohti uusia konkreettisia älykaupunkiratkaisuja.

Lisää: LuxTurrim5G (LINKKI), esitysmateriaaleja (LINKKI), useita videoita (LINKKI) sekä VTT:n drone-video (LINKKI) sekä Uusiteknologia.fin LuxTurrim5G-uutisjutut (LINKKI).

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/