Kosketusohjattu vai perinteinen näppäimistö?

Kosketusnäytöllä kirjoitetaan yliopistoselvityksen mukaan entistä nopeammin. Automaattisen korjauksen hyödyntäminen vauhdittaa kirjoittamista, mutta ennustava tekstinsyöttö ei.  Perinteinen näppäimistö on silti edelleen harjautuneissa käsissä kännyköiden kosketusnäyttöä nopeampi tapa kirjoittaa.

Ero perinteiseen näppäimistöön on vain 25 prosenttia, selviää Aalto-yliopiston, Cambridgen yliopiston ja ETH Zürichin selvityksestä. ”Nuoret 10–19-vuotiaat naputtavat jopa kymmenen sanaa enemmän minuutissa kuin vanhempansa’’, sanoo Aalto-yliopiston professori Antti Oulasvirta.

Kolmen yliopiston tutkijat analysoivat tutkimuksessaan kaikkiaan yli 37 000 ihmisen älypuhelinmen kirjoitustuloksia. ”Testissä ne, jotka käyttivät kirjoittamiseen molempia peukaloita, ylsivät keskimäärin 38 sanaan minuutissa’’, kertoo tutkijatohtori Anna Feit ETH Zürichista.

Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto.

Testin nopein kirjoittaja, ylsi jopa huimaan 85 sanan minuuttivauhtiin. Perinteisellä näppäimistöllä harjaantuneimmatkin käyttäjät yltävät noin sataan sanaan minuutissa.

Testi toteutettiin yhdessä Typingmaster.com-yrityksen kanssa. Noin puolet osallistujista oli Yhdysvalloista, ja enemmistö oli nuoria, parikymppisiä naisia. Mukana oli kuitenkin ihmisiä kaikista ikäryhmistä, yhteensä yli 160 maasta.

Suoriutumista ennusti parhaiten se, kirjoittiko testihenkilö yhdellä sormella vai kahdella peukalolla. Yli 74 prosenttia suosi peukalotekniikkaa, joka nopeuttaa kirjoittamista huomattavasti. Myös automaattisen korjauksen hyödyntäminen vauhditti kirjoittamista, mutta ennustava tekstinsyöttö ei.

”Huomasimme, että tarjottujen sanojen miettimiseen käytetty aika oli suurempi kuin se, mikä niiden kirjoittamiseen olisi kulunut”, sanoo tutkijatohtori Sunjun Kim Aalto-yliopistosta.

Tutkimus julkaistaan tänään  2. lokakuuta ihmisen ja tietokoneen mobiililaitteiden välityksellä tapahtuvaan vuorovaikutukseen MobileHCI-konferenssissa (LINKKI) Taipeissa Taiwanissa.

Testit tehtiin englanniksi, mutta  nopeustesti on tarjolla myös suomeksi.

Lisää: Kirjoitustesti suomeksi (LINKKI) ja tutkimussivusto  (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta