Tukiasemista lisää virtaa laitteisiin tai auringosta

Japanin tiede- ja teknologiavirasto (JST), Fujitsu ja Tokion yliopisto kertovat kehittäneensä erittäin herkän tasasuuntaajan, joka voi muuntaa pienitehoiset mikroaallot sähköksi. Ratkaisu mahdollistaisi sähköenergian keräämiseen ympäristössä olevista radioaalloista, kuten matkapuhelinten tukiasemista.

Ympäristön radioaalloista peräisin olevan energian keräykseen on kiinnitetty huomiota langattomien anturiverkkojen rakentamiseksi. Tavanomaisilla tasasuuntauselementeillä on kuitenkin vaikeuksia muuttaa pienitehoisia mikroaaltoja sähköksi.

Japanilainen tutkimusryhmä onnistui muodostamaan taaksepäin suunnatun tunnelidiodin, jolla saavutettiin yli 10 kertaa korkeampi herkkyystaso kuin tavanomaisissa Schottky-diodeissa.

Testattaessa uutta tekniikkaa 2,4 gigahertsin mikroaaltotaajuudella herkkyys oli suunnilleen 11-kertainen tavanomaiseen Schottky-estodiodiin verrattuna. Siksi kehitetty tekniikka voi muuntaa tehokkaasti noin sadan nanowatin radioaallot sähköksi.

Japanilaisryhmän ratkaisu mahdollistaa matkapuhelinten tukiasemien ympäristöön lähettämien mikroaaltojen muuntamisen alueella, joka on yli 10 kertaa suurempi kuin aiemmin oli mahdollista. Alue vastaa 10 % alueesta, jolla matkapuhelinviestintä on mahdollista.

Yhdysvaltalaisen MIT:n tutkijat ovat puolestaan suunnitelleet aurinkosähkökäyttöisiä antureita tukeutuen ohutkalvoisiin perovskiittikennoihin ja niiden toimiessa energiankerääjinä edullisille radiotaajuustunnisteille (RFID). Kennot voisivat tuottaa energiaa antureille sekä kirkkaassa auringonvalossa että hämärissä sisäolosuhteissa.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI), Fujitsun jakama tiedoteartikkeli (LINKKI) ja MIT:n tiedote (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/