Yhtenäinen kehitysalusta FPGA-ratkaisuille

FPGA-piirivalmistaja Xilinx kertoi Piilaakson kehittäjäkokouksessaan ensitietoja marraskuussa tulevasta Vitis-nimisestä ohjelmistoalustasta. Tapahtumassa olivat esillä Microsoftin ja Amaxonin lisäksi Samsung 5G- ja Keysight  ACAP-ratkaisuineeen.

Xilixin uusi ohjelmistoalusta Vitisin luvataan helpottavan sovellusten rakentamista ja parantaa samalla suunnittelijoiden tuottavuutta. Xilinxin toimitusjohtaja Victor Pengin mukaan uusi ohjelmistoalusta laajentaa edelleen FPGA- ja ACAP-piirien hyödyntämistä myös uusille tuotealueilla.

Vitisin luvataan parantaa laitteistokehittäjien tuottavuutta pakkaamalla laitteistomoduuleja ohjelmistokelpoisiksi toiminnoiksi matalan taso koodin tekemisen sijaan. Se käyttää C- tai C++ -tasoa ja korkean tason kääntäjiä. Järjestelmän koostumus ja liitettävyys määritetään komentorivien avulla. Samalla se mahdollistaa laajentaa toiminnot myös ohjelmisto- ja tekoälysovellusten rakentajille.

Vitis ohjelmistoalusta räätälöi Xilinx-laitteistoarkkitehtuurin automaattisesti ohjelmisto- tai algoritmiselle koodille ilman, että tarvitset matalan tason laitteisto-osaamista. Vitis on täysin erillinen aikaisemmasta matalamman tason Vivado Design Suite -ratkaisusta, jota yritys lupaa edelleen tukea.

Uuden Vitisin avulla pääsee valmistajan mukaan kuitenkin entistä laajemmin Xilinx-ratkaisuihin. Vitis ohjelmistoalusta pystyy tarjoamaan esimerkiksi ohjelmistokehittäjille tehokkaan sovelluskohtaisen laitteistoarkkitehtuurin, joka luodaan automaattisesti ohjelmistokoodistaan, ilman uutta piitä.

Uutta tuotetta on kehitetty jo viiden vuoden ajan tuhannen henkilötyövuoden verran. Vitis on täysin yhteensopiva useimpien viimeisen vuosikymmenen aikana julkaistujen Xilinx FPGA-, SoC- ja MPSoC-levyjen kanssa. Vitis-alusta on liitettävissä tavallisiin ohjelmistokehitystyökaluihin.

Xilinx on julkistanut marraskuussa myyntiin tulevaa alustaa varten myös kehittäjäsivuston, joka tarjoaa pääsyn esimerkkeihin, oppaisiin ja dokumentaatioon sekä tilaa Vitis-kehittäjäyhteisön yhdistämiseen. Sivustolla on muun muassa 30 artikkelia ja asiakirjaa Vitis-alustaa hyödyntävistä sovelluksista.

Lisää: Xilinx (LINKKI), Vitis (LINKKI) ja kehittäjäsivut (LINKKI) sekä jakelijat (LINKKI, valitse EMEA, Finland)

Kuva: Xilinxin Vitis-alusta  perustuu pinopohjaiseen arkkitehtuuriin, joka kytkeytyy avoimen lähdekoodin standardikehitysjärjestelmiin ja rakennusympäristöihin. Lisäksi se sisältää myös laajat standardikirjastot.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/