Helsinki voitti kisan digitaalisella kaksosella

Helsingin kaupungin Kalasataman digitaaliset kaksoset-kehitysprojekti on noteerattu maailmalla.  Hanke sai äskettäin Lontoossa pääpalkinnon TechFest-tapahtumassa. Ajatus digitaalisesta kaksosesta ei ole kuitenkaan aivan uusi, sillä Helsingistä tehtiin ensimmäiset 3D-kaupunkimallit jo vuonna 1987.

Digitaalinen kaksonen on noussut esiin terminä erityisesti teollisuuden digitalisoitumisprojekteissa. Niissä vastaavaa mallintamista on tehty jo jonkin aikaa ja niissä rahallinen säästö on ollut tutkimuksen mukaan noin kymmenen prosenttia toiminnan kokonaiskustannuksista.

Digitaalinen kaksonen tarkoittaa tapaa suunnitella, testata ja rakentaa tuotteita ja palveluita virtuaalisessa ympäristössä ennen fyysistä tuotantoa Tietomallipohjainen toimintatapa mahdollistaa myös datan analysoinnin ja järjestelmien tarkkailun niin tulevaisuuden suunnittelun parantamiseksi kuin ongelmatilanteiden ennakoimiseksi.

Digitaalinen kaupunkimallinnus on maailmalla kasvussa, mutta myös Helsinki on ottanut viime vuosina  isoja harppauksia kaupungin 3D-mallinnuksessa. Se on tarjonnut myös tiedot avoimena data, joka on mahdollistanut uudenlaiset toimintatavat.

Kaupunki on tehnyt Kalasataman alueesta digitaaliset kaksosmallit, jotka ovat koko kaupungin malleja yksityiskohtaisempia. Siitä laadittu raportti voi olla tarpeen myös muille mallinnuksesta kiinnostuneille.

Lisää: Avoimeen tyyliin digitaalinen kaksonen -raportti on ladattavissa pdf-tiedostona (LINKKI, pdf)

Kuva: Kaksoismallit tuulisimulaatiossa (LINKKI, Youtube-video). Kuva Kira-raportista.