Robottibussi toi Suomeen miljoona dollaria

Espoolaisen Sensible4 valittiin Dubaissa maailman parhaaksi itseajavien ajoneuvojen startupiksi. Palkintoraha oli miljoona dollaria. Kaikkiaan neljässä eri sarjassa oli 15 finalistia. Suomalaisyritykselle voitto voi poikia myös tilauksia, sillä Dubai aikoo siirtää jopa neljänneksen liikenteestä itseajaviin autoihin vuoteen 2030 mennessä.

Palkinto tuli Dubai World Self-Driving Transport Challenge kisassa, jossa kilpailevat eri autonvalmistajat ja robotiikkayhtiöt ympäri maailmaa. Palkinto on osoitus siitä, että suomalainen robotiikkaosaaminen on maailman kärkipäässä. Voittaja julistettiin 15.10, Dubaissa järjestetyssä finaalissa.

Sensible4:n ja japanilaisen Mujin kehittämää Gacha-robottibussia on kokeiltu myös Nokian Espoon kampuksen liikenteessä.

Voitto Dubaissa avaa oven Sensible 4:lle myös Arabiemiraattien kasvaville markkinoille.  Varsinkin kun suomalaisyritys on yksi harvoja yrityksiä maailmassa, joka voi toimittaa itseajaviin autoihin niin sanottua full-stack kokonaisratkaisua.

Se mahdollistaa Sensible4:n mukaan ajoneuvojen täyden automatisoinnin käyttämällä pelkästään yhtiön omaa ohjelmistoa. Lisäksi se mikä yhdistää Suomen ja Dubain olosuhteita ovat ajoneuvon ympärillä ilmassa leijuvat partikkelit jotka estävät itseajavan auton antureiden havainnointia.

Kun Suomessa on yleensä kyse lumesta ja vesisateesta tai rännästä niin Dubaissa ongelmana on sankka sumu ja ajoittaiset hiekkamyrskyt.

Sensible 4:n operatiivinen johtaja Tommi Rimpiläisen mukaan  “On uskomatonta että voitimme tämän kovan kilpailun. Tämä osoittaa että Suomessa on maailmanluokan teknologiaa myös itseajaviin autoihin. Uskomme että tämä voitto tulee huomattavasti vauhdittamaan kansainvälistä kasvuamme”.

Lisää:  Dubai World Self-Driving Transport Challenge (LINKKI), kaikki eri sarjojen finalistit (LINKKI), tapahtuman näytteilleasettajat (LINKKI)) sekä aiemmat Sensible 4:sta käsittelevät uutiset (LINKKI)

Kuvituskuva: Sensible 4:n ja japanilaisen tavarataloketju Mujin kanssa suunnittelema Gacha-robottibussi.