Suomi pilotoi biometristä tunnistusta lentämisessä

Tulevaisuudessa uusin tunnistustekniikka voi auttaa ihmisiä siirtymään lentoasemilla määränpäähän näyttämättä henkilötodistusta tai matkustusasiakirjoja. Pilotoitu Sandbox of Trust -projekti pyrkii poistamaan viimeisetkin esteet lentomatkustamisen sujuvoittamiseksi esimerkiksi automaattisella kasvotunnistuksella.

Matkailualan digitalisaatio etenee nopeasti, mutta matkailutietojen analysoiminen palvelusiiloissa ei luo silti vielä sujuvaa asiakaskokemusta. Yksi ratkaisu matkanteon sujuvoittamiseen olisi biometrinen tunnistautuminen.

Finnair ja Finavia ovat ensimmäisten joukossa testanneet biometristä todennusta lentomatkustamisessa. Ne osallistuvat digitaalisen identiteetin käyttöä edistävään Sandbox of Trust -pilottihankkeeseen, jonka tavoitteena on luoda uusi digitaalinen identiteetin linkitys- ja todennusratkaisu.

Uudenlaisen SisuID-sovellus käyttää kasvojentunnistusta ja vertaa sitä henkilötodistuksen tietoihin. Jos käyttäjä haluaa, kerättyjä biometrisiä tietoja voidaan käyttää todentamiseen. Käyttö perustuu käyttäjän suostumukseen – käyttäjä siis hallitsee tietojaan itse.

Finnair ja Finavia tutkivat keväällä 2019 mahdollisuuksia käyttää SisuID-ratkaisua uuden sukupolven matkustajatodennuksen välineenä. Pilottihanke antoi jo erinomaista tietoa ja näkemystä biometrisen todennuksen ja digitaalisen identiteetin käytön teknisistä ja yksityisyyteen liittyvistä seikoista matkustamisessa.

Joitakin rajoitteita on vielä tutkittava, ennen kuin uusia teknologioita voidaan ottaa käyttöön.  Esimerkiksi ensin on ratkaistava yksityisyyteen liittyviä avoimia kysymyksiä, kuten: Miten biometristen tietojen käsittelyyn liittyvät roolit sovitaan lentoyhtiön, lentokentän, rajavalvontaviranomaisten ja muiden sidosryhmien välillä matkustamisen ekosysteemissä? Näitä asioita on käsiteltävä ja testattava käytännössä Schengen-alueella matkustamisen tulevissa pilottihankkeissa.

Myös kasvojentunnistusta koskevaa lainsäädäntöä on tutkittava lisää. Saumaton matkustaminen on visio, jonka edistämiseksi Finavia ja Finnair jatkavat biometrisen todennuksen ja digitaalisten identiteettien mahdollisuuksien tutkimista.

Lisää: Pilottihankkeen tulokset Nixun nettisivulla (LINKKI) ja SisuID-sovellus (LINKKI)

Taustaa: Sandbox of Trust on suomalainen digitaalisen identiteetin käyttöä edistävä hanke, jota johtavat kyberturvayritys Nixu, Suomen Tilaajavastuu, Digital Living International ja Teknologiateollisuus. Hanketta rahoittavat pilottijäsenet ja Sitra. Hanke perusti avoimen yhteisön SisuID-alustan luomiseen.

Kuva: Finnair / Finavia.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/