Uusi e-SIM tuo avun mobiili- ja IoT-laitteisiin

Erillinen SIM-kortti poistuu kännyköistä hiljalleen ja laitteen sisuksiin tulee uudenlainen eSIM-piiri.  Lokakuun Uusiteknologia-lehdestä on julkaistu eSIM:n tekniikoista  monisivuinen artikkeli, jonka voit vapaasti lukea netistä digitaalisena näköislehtenä.

Koko eSIM-artikkeli ja lehti on luettavissa netistä sähköisenä printtilehden näköisnumerona (LINKKI) – täysin ilmaiseksi.

Uusi eSIM-valmius on vielä vasta joissakin kännyköissä ja älykelloissa, mutta tulee operaattoreidenkin mukaan yleistymään nopeasti.

Uudenlainen eSIM tunnetaan myös älykorttitermillä eUICC (embedded universal integrated circuit card) eli sulautettu yleiskäyttöinen integroitu sirukortti.

Käytännössä eSIM:llä tarkoitetaan laitteen piirilevyyn suoraan juotettuja SIM-piirejä, jotka toimivat mobiiliverkon kannalta perinteisen SIM-kortin tapaan. Niitä ei voi kuitenkaan vaihtaa, mutta niiden tietoja voidaan verkon kautta muuttaa.

Kun perinteinen SIM-kortti toimitetaan asiakkaalle valmiiksi ohjelmoituna ja aktivoituna, niin eSIM kortin tapauksessa haluttu yhteys aktivoidaan digitaalisesti verkon läpi laitteeseen.

Uusia eSIM-piirejä on saatavissa jo useilta valmistajilta. Ensimmäisen GSMA-järjestön akkreditoinnin sai vuosi sitten STMicroelectronics ST33-ohjainpiiriperhe. joka perustuu lARM:n 32-bittisellä SecurCore SC300 RISC-prosessoriin.

Myös saksalainen Infineon sai kevään aikana ensimmäisenä valmistajana toimituksiin IoT-laitteisiin sopivan teollisuuslaatuisen WLCSP-koteloidun eSIM-piirin. Muita valmistajia ovat mm. NXP, Gemalto, Sierra Wireless ja Giesecke & Devrient.

ARM on esitellyt myös uuden iSIM (integrated SIM) -nimisen tuotteen, joka integroidaan suoraan laitteen prosessoripiirin sisään. iSIM on toiminnoiltaan yhteensopiva GSMA sulautettu SIM (eSIM) -tekniikan kanssa.

Uutta eSIM-ratkaisuja varten on testerivalmistajat tuoneet omia ratkaisujaan. Niistä esimerkiksi Rohde & Shwarzin ja Anritsun  testiratkaisut hyödyntävät molemmat Comprionin eUICC Profile Manager -sovellusta.

Lisää: Uusiteknologia 2/2019 lokakuu artikkeli eSIM-ratkaisuista (LINKKI), linkit (LINKKI)  ja Uusiteknologia.fi:n aiemmat eSIM-aiheiset uutiset (LINKKI)

Kuva: Infineonin eSIM-piiri.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/