Digita tuo HD-maksukanavia DVB-T2-tekniikalla UHF-verkkoon

Digita tarjoaa ensi vuoden alusta lähtien uhf-alueen -antenni-tv-verkossaan maksu-tv-palveluja HD-tasoisena. Samalla yritys laajentaa maksu-tv-palveluiden näkyvyysaluetta nykyisestä 85 prosentista 90 prosenttiin.  Tulossa on maksukanavien lisäksi tapahtuma- ja popup-kanavia. Taustalla on DNA:n kanssa tehty liiketoimintakauppa ja siirtyminen UHF-alueellakin DVB-T2-tekniikkaan.

Nykyisille antenni-tv-verkon maksu-tv-asiakkaille ei aiheudu Digitan mukaan muutoksesta toimenpiteitä. Tv-katsojien ei tarvitse tehdä lisähankintoja tai muutoksia antenneihinsa saadakseen maksu-tv-palvelut käyttöönsä. Muutoksen jälkeen HD-maksukanavat ovat saatavilla nykyistä laajemmalle joukolle antennitalouksia.

”Tarjoamme heti alkuvaiheessa sekä teräväpiirto- että peruslaatuisia maksu-tv-sisältöjä’’, kertoo Broadcasting-liiketoiminnasta vastaava johtaja Pekka Mattila.

Sisällöntarjoajille Mattila lupaa uusia kaupallisia malleja. Ajatuksena on, että kotimaiset ja ulkomaiset OTT-toimijat voisivat tarjota palvelujaan suoraan antenni-tv-kotitalouksille. Yritys aikoo tuoda lisäksi mahdollisuuden tapahtumatelevisioon ja pop-up-kanaviin.

Digita lupaa informoida antenniverkon maksu-tv-asiakkaita tarkemmin palveluista, verkon laajennuksesta ja tulevista uudistuksista myöhemmin marraskuussa.

Suomessa antenniverkon lähetyksiä lähetetään kahdella taajuusalueella. UHF-taajuusalueella Digitan verkossa on DVB-T- sekä DVB-T2-lähetyksiä ja VHF-taajuusalueella DNA:n verkossa vain DVB-T2-lähetyksiä. DNA on luopumassa VHF-verkostaan ja maksukanavat siirtyvät Digitalle liiketoimintakaupan kautta.

DVB-T2-lähetystekniikan myötä televisiokuvan pakkaamisessa siirrytään käyttämään MPEG-4-pakkausta, jolla saavutetaan tehokkaampi pakkauskyky sisällöille. DVB-T-lähetysjärjestelmässä käytetään sisällöille tehottomampaa MPEG-2-pakkausta.

Suomen tv-toimijat sopivat vuonna 2016, että antenniverkon peruslaatuiset SD-lähetykset päättyvät maaliskuussa 2020, mutta niiden loppumisen arvioitiin siirtyvän edelleen. Tarkkaa päivämäärää siirtymälle ei ole kuitenkaan viestintävirasto Traficomin helmikuun 2019 artikkelin mukaan vielä julkistettu (LINKKI).

TAUSTAA: Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta