Hackathonissa paras Galileo-paikannussovellus – PÄIVITETTY

Marras-joulukuun vaihteessa järjestetään Helsingissä hackathon-tilaisuus, jossa etsitään Suomessa parasta Galileota paikannussatelliittia hyödyntävää sovellusta. Mukana ovat liikenne- ja viestintävirasto Traficom, European GNSS Agency (GSA) sekä paikannusmoduuleja valmistava u-blox ja suunnittelutoimisto DA-Group, jotka lupaavat tukea myös kehitystapahtuman osallistujia. PÄIVITETTY 20.12.2019 kisan tuloksilla ja linkeillä.

Galileo Innovation Challenge -hackathon järjestetään Helsingissä 29.11.‒1.12 ja siihen voi ilmoittautua marraskuun 15. päivään asti. Tapahtumassa etsitään uusia  Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmää hyödyntäviä, tarkkuuteen, häiriöntunnistukseen ja robotiikkaan liittyviä ratkaisuja. Haastetehtävät ovat asettaneet eurooppalaiset GSA, ublox ja DA-Group, jotka ovat hackathonissa paikalla mentoroimassa kehitystyötä.

Ubloxin moduulitarjonta tukee useita eri paikannustekniikoita satelliiteista sisäpaikannukseen. Lisää Uusiteknologia.fi:n uutisesta 22.10.2019 (LINKKI).

GSA:n haaste tarkastelee parantuneen sijaintitiedon tarkkuuden hyödyntämistä älypuhelimissa ja sovelluksissa, DA-group keskittyy häiriön tunnistamiseen sekä Suomessakin toimiva moduulivalmistaja u-blox etsii senttimetriluokan tarkkuutta hyödyntäviä ratkaisuja robotiikan sovelluksiin.

Haastekategorioiden parhaat innovaatiot saavat rahapalkinnon. Lisäksi voittajat saavat henkilökohtaista liike-elämän valmennusta sekä mahdollisuuden hakea mukaan ESA Business Incubation Centerin yrityskiihdyttämöön, joka tukee osallistujia 75 000 eurolla.

Galileo Innovation Challengeen on valittu 21 joukkuetta ratkomaan haastekumppanien asettamia haastetehtäviä.

”Eurooppalaisiin tarpeisiin suunniteltu Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmä lisää yhteiskuntamme turvallisuutta. Se myös luo ainutkertaisia mahdollisuuksia paikkatietoa hyödyntävälle teollisuudelle ja yritystoiminnalle niin Suomessa kuin kansainvälisesti,” sanoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki.

Galileo-satelliittia tukevia laitteita on 70 ja mukana on vasta kännykkämallit Applesta Samsungiin. Niiden lisäksi on monia älykelloja sekä runsaasti ammattikäyttöön pienkortteja. moduuleja ja piirisarjoja Qualcommilta, Inteliltä, Broadcomiltaa, Mediatekiltä ja Applellta.

Tilaisuuden järjestävää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin yhdessä satelliittipaikannustoimijoiden – GSA:n, u-bloxin ja DA-Groupin ja hackathonjärjestäjä Ultrahackin kanssa.

Lisää Galileo Innovation Challenge, hackathon  29.11-1.12.2019 (LINKKIm Ultrahack) ja PÄIVITYS 2.12.2019 – Tunnelmia ja kisan voittajat Twitterissä (LINKKI) ja Traficomin kyberturvallisuussivuston 20.12.2019 päätösjuttu netissä (LINKKI).Traficomin isännöimä Galileo Innovation Challenge -hackathon keräsi marras-joulukuun vaihteessa noin 50 kilpailijaa 19 tiimissä innovoimaan käyttötapoja EU:n Galileo-satelliittipaikannukselle.

TAUSTAA: Mikä Galileo?

Euroopan unionin Galileo on maailmanlaajuinen ja ainoa siviilihallinnassa oleva satelliittinavigointijärjestelmä. Muita vastaavia maailmanlaajuisia järjestelmiä ovat Yhdysvaltain armeijan hallinoiman GPS sekä venäläinen Glonass ja kiinalainen BeiDou.

Kuva: ESA/Galileo

Galileo-järjestelmän sanotaan olevan teknisesti kyvykkäin eri satelliittinavigointijärjestelmistä. Se tarjoaa omaa luokkaansa olevaa tarkkuutta ja luotettavuutta sijainti- ja aikatiedon loppukäyttäjille.

Ensimmäinen Galileo-satelliitti otettiin käyttöön vuonna 2016 ja nyt maata kiertää 22 Galileo-satelliittia.

Galileo-järjestelmä on EU:n jäsenvaltioiden käytettävissä myös kriisitilanteissa, mitä ei kaikilta osin ole voitu taata muiden satelliittinavigointijärjestelmien osalta, koska niiden signaalin tarkkuutta on voitu vähentää.

Galileo tuottaa jo nyt tarkkaa sijainti- ja aikatietoa ja sitä voi hyödyntää halutessaan jopa miljardi mobiili- tai muuta laitetta.

Lisää: Galileo (LINKKI) -sivusto, Galileo-paikannusta tukevat laitteet ja mobiilipiirisarjat (LINKKI) sekä aiemmat paikannustekniikoita käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva: Galileosta on järjestetty hackathon-kehittäjätapahtumia aiemminkin .

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta