Teleoperaattorit uudistavat mobiilivarmenteen

Kaikki Suomessa toimivat teleoperaattorit DNA, Elisa ja Telia ovat sopineet mobiilivarmenteen uudistamisesta. Siitä halutaan tehdä entistä monipuolisempi tunnistautumisen peruspalvelu, jonka jokainen suomalainen voi saada käyttöön mobiilioperaattoriltaan. Uusi luvataan tulevan lopulliseen käyttöön ensi vuoden lopulla.

Teleoperaattoreiden uusi mobiilivarmenne luvataan vastaavan digitaalisen maailman vaativiin tunnistustarpeisiin. Se toimisi jatkossakin vahvana sähköisenä tunnisteena, mutta myös yleiskäyttöisenä tunnistusvälineenä palveluissa, joissa riittää henkilön todentaminen käyttäjätilin haltijaksi ilman henkilötunnusta.

Teleoperaattoreiden mobiiilivarmenne täyttää lain vahvalta tunnistautumiselta edellyttämät vaatimukset, ja se on laajasti käytössä kirjautumiseen pankkitunnusten rinnalla. Nykyisellä mobiilivarmenteella voi jo nyt kirjautua tuhansiin verkkopalveluihin.

Operaattorit uskovat, että mobiilivarmenteen käyttöönoton edetessä uudesta mobiilivarmenteesta tulee asiakasmäärältään laajimmin käytetty tunnistusväline. Mobiilivarmenteen uudistaminen käynnistää operattoreiden mukaan viimeisen taiston vanhanaikaiseksi käyneiden käyttäjätunnus-salasana -yhdistelmien siirtämiseksi historiaan.

Uudistuva mobiilivarmenne tulee tukemaan älypuhelinten biometrisiä tunnisteita eli sormenjälki- ja kasvotunnistusta. Varmenteen käyttöönotosta tehdään entistä helpompaa: sen voi ottaa käyttöön itsepalveluna myös passin ja henkilökortin avulla.

Uudistetun mobiiilivarmenteen testaaminen alkaa ensi kesänä, ja tavoitteena on ottaa palvelu käyttöön loppuvuodesta 2020. Uudet ominaisuudet tulevat käyttöön vaiheittain käyttöönoton jälkeen.

Operaattorit vastaavat yhdessä mobiilivarmenteen tuotannosta ja kehityksestä, millä varmistetaan että eri operaattoreiden palvelussa ei ole merkittäviä eroja. Palvelu perustuu jatkossakin oman puhelinnumeron käyttöön.

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta