Langattomat anturiverkot sopivat tiedonkeruuseen

Langattomat anturiverkot ovat uuden väitöstutkimuksen mukaan tehokas ja edullinen ratkaisu datan keruuseen. Vaasan yliopiston Caner Çuhacin väitöstutkimuksessa esitellään useita käytännössä testattuja langattomia mittausratkaisuja.

Maanantaina 11.11. Vaasan yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjatyössä mitattiin langattomien anturien avulla muun muassa auringon lämpöenergiaa, havaittiin rakennuksissa olevia henkilöitä ja valvottiin maatalouskoneen käyttöä ja havaittiin vikoja.

Langatonta anturiverkkoa käytettiin menestyksekkäästi myös asfalttipintaa lämmittävän aurinkoenergian mittaukseen Vaasassa. Vaasan yliopiston tutkimusryhmä suoritti testi yliopiston vieressä olevalla parkkipaikalla kahden vuoden ajanjaksolla vuosina 2014–2015.

’’Kyseessä oli uusi mittaustapa. Mittausdata kerättiin ja välitettiin langattomilla laitteilla. Mikäli langatonta anturiverkkoa ei olisi käytetty, niin datan saamiseksi olisi pitänyt asentaa satoja metrejä kaapeleita. Se olisi ollut hankalaa ja kallista’’, Çuhac sanoo.

Langattomilla laitteilla on nykyään tärkeä rooli jokapäiväisessä elämässämme ja niiden merkitys tulee Cuhacin mukaan korostumaan edelleen. Çuhac uskoo myös, että tulevaisuudessa langattomat laitteet kuluttavat aiempaa vähemmän energiaa. ”Odotan, että näemme lähitulevaisuudessa myös lisää aurinkoenergialla toimivia laitteita”, hän sanoo.

Myös langattomat lataustekniikatkin kehittyvät. Esimerkiksi laserpohjaisia lataustekniikoita on jo nyt sotilaallisessa käytössä, esimerkkinä droonien lataamiseen ilmassa.  Laserlatauksesta tulee Cuhacin mukaan myös tulevaisuudessa turvallisempaa ja suositumpaa myös kaupallisissa tuotteissa.

Lisää: Çuhac, Caner (2019) Wireless Sensor Network Applications in Military, Agricultural and Energy Research. Acta Wasaensia 431. Doctoral dissertation. University of Vaasa. Vaasan yliopisto (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Shutterstock