XDF2019: Lisää ohjelmoitavaa piiripintaa automaattiajamiseen

Uusien autojen autonomisten ominaisuuksien hyödyntäminen vaatii koko ajan ohjelmien ja algorytmien lisäksi uusia ohjelmoitavia piirejä. Xilinxin toimitusjohtaja Victor Peng esitteli Haagissa järjestetyssä kehittäjäkokouksessa  kaksi autokäyttöön tarkoitettua uutta FPGA-piirialustaa. Lisäksi Wind River System kertoi Xilinx-yhteistyöstään automaattiajamisen ohjelmistoissa ja Xilinxin toi Vitis-ohjelmistoalustan nettijakeluun.

Xilinx esitteli kaksi uutta ohjelmoitavaa piirialustaa autosovelluksiin. Zynq UltraScale + MPSoC 7EV- ja 11EG-piirit ovat suunniteltu uusien ajamista helpottaviin apujärjestelmien (ADAS) sekä kehitteillä olevien autonomisen ajon (AD) sovelluksia varten. Uudet XA Zynq UltraScale + MPSoC -piirit ovat jo tilaustavaraa.

Uusien autojen autonomisten ominaisuuksien hyödyntäminen vaatii koko ajan ohjelmien ja algorytmien lisäksi uusia ohjelmoitavia piirejä. Xilinxin toimitusjohtaja Victor Peng esitteli Haagiss  kaksi autokäyttöön tarkoitettua uutta FPGA-piirialustaa.

Uusissa Xilinxin autopiireissä on integroitu samaan pakettiin FPGA-logiikka, 64-bittinen nelinytiminen ARM Cortex -A53 ja kaksoisytiminen ARM Cortex-R5 -prosessointijärjestelmä.

Piirit tarjoavat  tarjoavat yli 650 000 ohjelmoitavaa logiikkakennoa ja lähes 3000 erillistä DSP-osuutta, mikä on 2,5-kertainen lisäys aiempiin piiriversioihin. Uusi XA 7EV-piiriversio sisältää myös videonkoodausyksiön H.264- ja  H.265-koodausta sekä purkamista varten.

XA 11EG tarjoaa puolestaan useita nopeita liitäntöjä, kuten neljä PCIe Gen3 x16-lohkoa ja 32 kpl 12,5 Gb/s nopeudella toimivia lähetinvastaanottimia. Kaikki uudet XA Zynq UltraScale + MPSoC piirit on luokitettu autoelektroniikan AEC-Q100-testimääritysten mukaisesti ja ne on sertifioitu ASIL-C-tasolle asti.

Xilinx ja Wind River kertoivat eilen aloittaneet yhteistyön kummankin yrityksen osaamista hyödyntävän kattavan automaattisen ajon alustan kehittämiseksi.

Uusi alusta integroi yhteen Wind Riverin reaaliaikaisen Helix -virtualisointialustan (Helix Platform) ja Xilinx Versal ACAP laskennallisen kiihdytysalustan.

Wind Riverin Helix Platform virtualisointitekniikka mahdollistaa myös auto-ohjelmistojen, VxWorks reaaliaikakäyttöjärjestelmän sekä Linuxin yhteiskäytön.  Se on yhdistettävissä Wind RIverin Autosarin Adaptive -ohjelmistoon ja  Edge Sync  -päivitysratkaisuun (OTA).

Vitis tuli jakeluun

Kuukausi sitten Yhdysvaltain Xilinxin kehittäjäkokouksessa julkistettu Vitis-ohjelmistoalusta tuli nyt myös jakeluun yrityksen nettisivun kautta. Uusi alusta  käyttää C- tai C++ -tasoa ja korkean tason kääntäjiä.

Uuden Vitis-alusta voidaan liittää useisiin eri ohjelmistokehitystyökaluihin ja sen avulla voidaan hyödyntää  Xilinx-laitteistoon optimoituja avoimen lähdekoodin kirjastoja, jotka nekin ovat vapaasti ladattavissa.  Uutta alustaa käyttämällä ohjelmistokehittäjät voivat nopeuttaa sovelluksiaan mukauttavalla niitä ilman matalan tason laitteisto-osaamista.

Kuva: Xilinxin toimitusjohtaja Victor Pengin avauspuheenvuoro Haagin XDF2019:ssa.

 

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/