5G-into laski ennen kuin oikeastaan nousikaan – toisin Norjassa

Suomalaisten into 5G-verkkoa kohtaan on laskenut, kertoo Deloitten kuluttajien mobiilikäyttäytymistä selvittävä tutkimus. Vaikka 5G-verkot ovat vasta tulollaan, suomalaiskuluttajat ovat jo haluttomia siirtymään 5G-verkkoon. Norjassa 5G-into on selvästi Suomea kovempi.

Deloitten eri maita koskevassa vuosittaisessa selvityksessä suomalaisten into vaihtaa 5G-verkkoon ensimmäisten joukossa on laskenut viime vuodesta viidellä prosenttiyksiköllä. Muissa Pohjoismaissa, erityisesti Norjassa, 5G-verkkoa odotetaan innokkaammin.

Tutkimuksen mukaan vain kahdeksan prosenttia suomalaisista kertoo siirtyvänsä 5G-verkkoon heti kun mahdollista ja jopa 20 prosenttia ilmoittaa vaihtavansa tähän vasta kun muita vaihtoehtoja ei ole.

Viime vuonna 13 prosenttia kertoi haluavansa vaihtaa 5G-verkkoon heti kun mahdollista, mutta tänä vuonna määrä on pudonnut kahdeksaan prosenttiin.

Muiden Pohjoismaiden kuluttajat suhtautuvat 5G-verkkoon odottavammin. Norjalaisista jopa 20 prosenttia on halukkaita siirtymään 5G-verkkoon heti kun mahdollista, ja ruotsalaisista ja tanskalaisistakin noin 13 prosenttia.

Suurin ongelma on, että kuluttajien vielä vaikea hahmottaa 5G-verkon hyötyjä esimerkiksi nykyisin käytössä oleviin 4G-LTE-verkkoihin. Merkittävimmät välittömästi kuluttajille realisoituvat hyödyt 5G-verkosta ovat verkon parempi kapasiteetti, lyhyt vasteaika sekä suurempi tiedonsiirtonopeus.

”Suomessa on hyvin toimiva 4G-verkko, joka yleisesti ottaen riittää kuluttajan tarpeisiin. Kuluttajan on esimerkiksi vaikea hahmottaa nopeuden loikkaa 100 megabitistä sekunnissa yli gigabittiin sekunnissa ilman ymmärrystä supernopeita yhteyksiä vaativista sovelluksista”, toteaa Deloitten teknologia, media ja telekommunikaatio -toimialasta vastaava osakas Jukka-Petteri Suortti.

Suomalaisten vaisu suhtautuminen 5G-verkkoon on yllättävää, sillä mobiililaajakaistojen määrässä ja datan käytössä Suomi on maailman kärkiluokkaa. OECD:n julkaisun mukaan suomalaiset kuluttavat liittymäkohtaisesti selkeästi muita OECD–maita enemmän mobiilidataa. Lisäksi, verratessa mobiililaajakaistaliittymien määrää sataa ihmistä kohden, OECD-maista ainoastaan Japani on Suomen edellä.