Suomalaiseen valoilmaisimeen mustaa piitä ja uutta siemenrahaa

Aalto-yliopistosta ponnistaneen ElFysin valoilmaisin pystyy keräämään kaiken tarkasteltavasta kohteesta tulevan valonsäteen. Mustaan piihin perustuvaa ilmaisinta kehittävä ElFys on saanut nyt 700 000 euron siemenrahoituksen uudelta tiederahasto Voima Venturesilta.

Aalto-yliopiston tutkijatiimin perustama Elfys on ensimmäinen maailmassa yhdistänyt aurinkokenno- ja valon ilmaisinten tutkimuksen uudella tavalla hyödyntämällä mustaa piitä valonilmaisimissa. Kahden tutkimusalan yhteen saattaminen auttoi ElFystä kehittämään tekniikan, joka pystyy keräämään käytännössä kaikki valonlähteen lähettämistä säteistä.

“Monet valotunnistusteknologiat keräävät talteen vain kaksi kolmasosaa valonsäteistä, kun taas me pystymme keräämään ne kaikki. Niinpä uskallan sanoa, että teknologiamme avulla pystymme merkittävästi parantamaan minkä tahansa valon mittaamista hyödyntävän laitteen suorituskykyä”, ElFysin toimitusjohtaja Mikko A. Juntunen kertoo.

Yrityksellä on parhaillaan käynnissä useampi pilottihanke turvallisuus- ja valvonta-alan johtavien toimijoiden kanssa.

“Työskentelemme jo tällä hetkellä turvallisuus- ja valvontateknologian, kuten lentokenttien turvatarkastuslaitteiden kuvanlaadun parantamiseksi, mutta tulevaisuudessa näemme, että ElFyksen merkittävin vaikutus voidaan saavuttaa lääketieteessä’’, ElFysin Mikko A. Juntunen sanoo.

Keksinnön uskotaan mullistavan valonmittaamista monissa eri sovelluksista turvallisuudesta terveydenhoitoon.

’’Tulevaisuudessa esimerkiksi ElFyksen valoilmaisimeen perustuva älykello voisi seurata seurata nykyistä tarkemmin potilaiden ja vanhenevan väestön eri elintoimintoja ja puutostiloja”, kertoi siemenrahoituksen yritykselle myöntäneen Voima Venturesin toimitusjohtaja ja perustaja Inka Mero kertoo.

Voima Ventures, joka on pohjoismaiden ainoa puhtaasti tiedelähtöisiin kasvu- ja syväteknologiayrityksiin sijoittava pääomasijoitusrahasto.

TAUSTAA: Espoolainen ElFys perustettiin syksyllä 2017 kaupallistamaan perustajiensa Aalto-yliopiston tutkimusryhmässä keksimä uudenlainen aikaisempaa huomattavasti parempi tapa valmistaa äärimmäisen herkkä optinen anturi, valodiodi. Nanoteknologiseen mustaan piihin ja atomikerroskasvatukseen perustuva teknologia tarjoaa ylivertaisen herkkyyden 200-1100 nm:n valon aallonpituusalueella

Voima Ventures on Pohjoismaiden ensimmäinen vain tiedelähtöisiin kasvuyhtiöihin  ja syväteknologiaan sijoittava 40 miljoonan euron pääomasijoitusrahasto. Voima Ventures on perustettu vuonna 2019 ja sen  perustaja ja johtaja on start up -sijoittaja Inka Mero. Rahaston ankkurisijoittajia ovat VTT ja European Investment Fund (EIF). Voima Ventures hallinnoi myös VTT:n vanhaa Ventures Oy:n sijoitussalkkua, johon lukeutuvat muun muassa Solar Foods, Dispelix ja Paptic.

Kuvat: ElFys