Teknologia toi apua kaivamiseen

Sähkönjakeluyhtiö Carunan hackathonissa kehitettiin äskettäin uusia keinoja maakaapelin asentamiseen. Mukana oli kuusi joukkuetta, joista voittajiksi valikoituvat Emblican kaivamista avustava digitointijärjestelmä ja  Wizensen syvyysmittari.

Emblican innovaatiossa kaivinkoneen varteen kiinnitetään infrapuna-antureita, jotka piirtävät kaivualueesta kolmiulotteisen kartan. Periaatetta voisi verrata lattialla viipottavaan robotti-imuriin. Hackathonin tuomaristo arvosti idean raikkautta, jossa eri teknologiat hyödyntävät tuotettua dataa.

”Voisi sanoa, että päätimme kiinnittää robotti-imurin kaivinkoneeseen. Saatua tietoa tarkennetaan vielä GPS:n ja kiihdytysanturien avulla. Lopulta saimme aikaiseksi valmiin konseptin, joka toimii hyvänä alustana jatkokehitykselle”, Emblican toimitusjohtaja Teemu Heikkilä iloitsee.

Wizensen ratkaisussa maaurakoitsijan asentaja vaihtaa lapionsa hetkeksi helppokäyttöiseen mittaustyökaluun, joka mittaa kaapelin sijainnin ja syvyyden senttimetrin tarkkuudella. Tuomaristo vaikuttui laitteen yksinkertaisuudesta ja näki, että se voisi olla pian testikäytössä.

”Lähestyimme haastetta käytettävyys edellä. Innovaatiomme perustui olemassa oleviin IoT-tuotteisiin, jotka muutettuina soveltuvat Carunan hakemaan käyttötarkoitukseen. Hyvien mentorien avulla saimme kehitettyä ratkaisumme entistä paremmaksi”, kiittää Wizensen toimitusjohtaja Jussi Heiskanen.

Caruna ja voittajatiimit suunnittelevat innovaatioiden testaamista. Ensimmäiset kokeilut saattavat käynnistyä jo ensi kesänä.

TAUSTAA: Nykyisin maakaapelin sijainti mitataan digitaalisesti usein vasta kaapelointityön valmistumisen jälkeen eli silloin, kun kaapelit makaavat peitettyinä ojan pohjalla ja alustava tieto niiden sijainnista on jo kertaalleen tallennettu erilaisiin tietojärjestelmiin.

Carunan ja Industryhackin järjestämässä Eye Underground -hackathonissa haettiin keinoja, esimerkiksi miten tietoa voisi kerätä nykyistä reaaliaikaisemmin ja miten tiedon voisi digitalisoida saman tien? Entä voisiko saatua dataa hyödyntää muilla tavoilla?