Laserkeilaus auttaa 3D-virtualisointia – palkittua osaamista

Suomalaiset 3D-virtualisoinnin pioneerit saivat tänään ensimmäisenä Kansallisen avoimen tieteen palkinnon. Professori Hannu Hyypän MeMo-instituutissa luodaan rakennuksista ja tuotteista laserkeilauksella ja digikuvilla mittatarkkoja digikopioita. Katso nettivideoilta kuinka tarkasti kohde muuttuu virtuaaliseen 3D-muotoon.

Palkittu Mittauksen ja mallinnuksen instituutti MeMo on Aallon ja Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen yhteisinstituutti ja osa Suomen Akatemian Laserkeilauksen huippuyksikköä.  Osaajia on Aallossa kaikkiaan 25, ja Paikkatietokeskuksen ryhmän kanssa noin 50 henkilöä.

”Olemme koonneet tänne eri alojen osaajia. MeMon menestys on rakennettu nimenomaan ihmisillä. 3D-studio on meille paikka, jossa jakaa tietoa ja ajatuksia”, sanoo keskuksen tiedetuottaja Marika Ahlavuo.

Palkitun keskuksen 3D-virtualisoinnit syntyvät laserkeilauksen ja fotogrammetrisen valokuvauksen yhdistelmällä. Laserkeilauksessa mittaushavainnoista muodostuu kohteen geometriaa kuvaava pistepilvi, johon voidaan yhdistää väriarvot valokuvilta.

”Näin saadaan tarkka malli, jonka 3D-artistimme sitten viimeistelevät”, MeMo:n professori Hannu Hyyppä selittää.

Palkittu MeMo on liikkuvassa laserkeilauksessa maailman ykkönen, ja sen 3D-studio on maailman kärkeä sekä tekniikan että osaamisen tasossa. Digitalisaatio, kaupungistuminen ja jatkuva oppiminen ovat kolme megatrendiä, joihin MeMolla on paljon annettavaa.

Esimerkiksi itseajava auto tarvitsee ympäristöstä mallin, jota se täydentää jatkuvasti laserkeilauksella. Virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden AR-sovelluksille taas on paljon käyttöä tulevaisuuden oppimisessa.

Parhaillaan MeMo on käynnistänyt uuden hankkeen Helsingin kaupungin kanssa. ”Olemme myös testanneet dronessa Hollywoodissakin käytettävää 8K-kameraa, jolla saa todella viimeisteltyjä 3D-kaupunkimalleja”, Hyyppä paljastaa.

Tarkoituksena on kehittää Helsingistä jo tehtyä 3D-mallia niin, että sitä voidaan käyttää mahdollisimman monipuolisesti esimerkiksi oppimisen, kaupunkisuunnittelun, energiaratkaisujen ja yrityselämän kehittämisen apuna.

Laajemminkin tarkat 3D-mallit ovat tärkeitä myös vanhojen rakennusten kunnostamisessa ja uudelleenrakentamisessa. Kun kulttuurikohde tuhoutuu, 3D-digiarkisto auttaa jälleenrakentamisessa.

Lisää: Youtube-videolla 3D-virtualsointi 23 metriä syvästä ja 14 metriä leveästä Pirunpesän rapaumaonkalosta (LINKKI). Lisäksi Aalto-yliopiston artikkeli laserkeilauksesta (LINKKI) ja Uusiteknologia.fi:n aiempia laserkeilausta ja 3D-digitointeja käsitelleitä uutisia (LINKKI).

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta