Suomi varmisti esi-eksa-tason supertietokoneen hankinnan

Uuden tason LUMI-supertietokoneen sijoittuminen Suomeen, CSC:n datakeskukseen Kajaaniin on saanut vahvistuksen. Eurooppalainen suurteholaskennan yhteisyritys EuroHPC Joint Undertaking ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy allekirjoittivat eilen Strasbourgissa sopimuksen LUMI-laskentaympäristön isännöinnistä.

EuroHPC JU -mukana olevat maat.

Uusi EuroHPC ja LUMI-supertietokone  tiivistävät laajemminkin eurooppalaista suurteholaskennan yhteistyötä Euroopassa. Yhteisyrityksen päämääränä on hankkia LUMI:n lisäksi Eurooppaan kaksi muutakin esi-eksa-tason supertietokonetta vuoteen 2021 mennessä. Ne asennetaan Espanjan Barcelonaan ja Italiassa CINECA:n laskentakeskukseen Bolognaan.

Eilen allekirjoitettu isännöintisopimus vahvistaa LUMI-supertietokoneen sijoittamisen CSC:n datakeskukseen yhdessä LUMI-konsortion (Large Unified Modern Infrastructure) kanssa, johon kuuluvat Suomen lisäksi Belgia, Norja, Puola, Ruotsi, Sveitsi, Tanska, Tšekki ja Viro.

Yhteisyrityksen avulla Eurooppaan luodaan maailmanluokan laskennan ja datanhallinnan tutkimusinfrastruktuuri.

’’Kyseessä on ainutlaatuinen eurooppalainen hanke, jonka myötä yhdeksän maata investoivat yhteiseen järjestelmään’’, sanoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

TAUSTAA: Huippuluokan kone kaikille tutkijoille

  • Kajaanin LUMI tulee olemaan yksi tunnetuimpia tieteellisen laskennan instrumentteja vuosina 2021–2026.
  • Uuden koneen myötä CSC:n datakeskuksesta tulee yksi maailman suurimpia toimijoita suurteholaskennan saralla. Suomeen syntyy uuden koneen myötä yksi johtavista datanhallinnan ja laskennan ekosysteemi.
  • Uusi kone e lisää myös merkittävästi kotimaisen tutkimuksen kilpailukykyä suomalaisten tutkijoiden päästessä käyttämään entistä enemmän maailmanluokan laskentaresursseja.
  • LUMI-koneen laskentaresurssi lisää tieteellisten läpimurtojen mahdollisuuksia monimutkaisten ilmiöiden, kuten ilmastonmuutoksen ymmärtämiseksi. Suuret tietojenkäsittelyresurssit luovat perustan tutkimukselle myös sellaisilla aloilla, jotka ovat aiemmin olleet ulottumattomissa.
  • LUMI-laskentaympäristö avautuu tutkijoiden käyttöön alkuvuodesta 2021.

Lisää: Tekniikkaa, videoita (LINKKI) sekä aiempi hankintaprojektia käsitellyt uutinen  8.6.2019 (LINKKI)

Kuvituskuva: CSC