Suosittu RISC-V aikoo suojautua kauppasodalta – Sveitsiin

Avoimen RISC-V-prosessoriytimien kehittämistä koordinoiva RISC-V-säätiö on suunnitellut toimintansa siirtoa Yhdysvalloista Sveitsiin Yhdysvaltain ja Kiinan kauppakiistojen takia. Kovassa nosteessa oleva suoritinarkkitehtuuri kiinnostaa entistä useampia tahoja.

Tieto RISC-V-säätiön siirtosuunnitelmista nousi esiin, kun kansainvälisen uutistoimisto Reutersin toimittaja haastatteli säätiön päällikköä Calista Redmondia äskettäin. Redmond toi haastattelussa esille laajalti, että monet RISC-C-suoritinsäätiön jäsenet ovat huolestuneita Yhdysvaltain yhä laajenevien kauppapakotteiden vaikutuksesta ARM-suorittimien tapaan myös RISC-V tekniikan käyttöön.

Säätiö katsoo, että niille olisi paljon mukavampaa toimisi neutraalimmalla maaperällä. Näin säätiö voisi varmistaa, että tulevaisuudessakin Yhdysvaltojen ulkopuolella olevat yliopistot, hallitukset ja yritykset voivat kehittää sekä käyttää avointa RISC-V-tekniikkaa ilman geopoliittisten häiriöiden riskiä.

Samaan aikaan avoin RISC-V-arkkitehtuuri on saanut runsaasti uusia käyttäjiä. Tuoreessa markkinatutkimuslaitos Semico Researchin raportissa ”RISC-V Market Analysis: The New Kid on the Block” arvioidaan, että RISC-V- prosessorin markkinat voisivat kasvaa keskimäärin 146 prosenttia vuodessa seuraavien viiden vuoden aikana.

Semicon arvion mukaan RISC-V-CPU-ytimiä tultaisi näin valmistamaan valmistamaan jopa 64,2 miljardia kappaletta. Ennusteen mukaan erityisesti teollisuussektorin odotetaan olevan suurin uuden RISC-V-arkkitehtuurin hyödyntäjä.

Lisää: Reuterin uutisjuttu RISC-V-säätiön siirtosuunnitelmista (LINKKI), RISC-V Foundation (LINKKI) ja Semicon RISC-V-markkinaennuste (LINKKI). Lue myös aiemmat Uusiteknologia.fi:n RISC-V-uutisjutut (LINKKI).

Kuvituskuvat: Kiinalaisen GigaDevicen RISC-V-pohjainen ohjainpiiri ja Seggerin RISC-V-kehityspaketti.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta