Kierrätystä ja biohajoavaa elektroniikkaa – uusi hanke

Suomalaisen tutkimuskeskus VTT:n johdolla aloitetaan yhteistyö, jonka tavoitteena on kehittää uusia keinoja hyödyntää kierrätettävää tai kompostoituvaa bioelektroniikkaa ja optiikkaa. Business Finlandin rahoittaman kaksivuotisen ECOtronics-hankkeen suuruus on 4,2 miljoonaa euroa.

”Hanke tukee uudenlaisten, ympäristöystävällisten tuotteiden kehittämistä muun muassa EU:n ekosuunnitteludirektiivin inspiroimana”, sanoo hanketta VTT:ssä koordinoiva erikoistutkija Liisa Hakola.

Tutkimushankkeella halutaan varmistaa, että elektroniikan materiaaleja ja valmistusmenetelmiä kehitetään ekologisesti kestäviksi.  Tavoitteena on hyödyntää esimerkiksi materiaaleja, joita voidaan turvallisesti kierrättää, kompostoida tai jopa jättää luontoon hajoamaan.

Valmistusmenetelmien osalta hanke keskittyy vahvasti painomenetelmiin, joilla elektroniikkaa ja optiikka voidaan tuottaa ohuelle, rullalta rullalle kiertyvälle alustamateriaalille.

Ainetta lisäävänä menetelmänä painaminen käyttää komponenttimateriaalit täysin, joten valmistuksessa ei synny jätettä. Hankkeessa perehdytään myös tuotteiden koko elinkaareen, lähtien raaka-aineen valmistuksesta aina jätteenkäsittelyyn asti.

Hankkeessa laaditaan elinkaarianalyysit kehitetyille ratkaisuille ja verrataan niitä jo käytössä oleviin ratkaisuihin. Business Finlandin asiantuntija Kari Leinon mukaan hanke on herättänyt mielenkiintoa myös eurooppalaisessa elektroniikkateollisuudessa.

Ecotronics-hankkeeesa ovat mukana New Cable Corporation, Iscent, Paptic, Green Company Effect, Stora Enso, Vaisala, GE Healthcare Finland ja Confidex sekä ranskalainen Total R&D. Tutkimuskumppaneina toimivat VTT:n ohella Tampereen yliopisto, LUT-yliopisto sekä Lahden ammattikorkeakoulu.

Kuva: Tulevaisuudessa uudet älypakkaukset ja kertakäyttöiset matkakortit ovat esimerkkejä elektroniikan kasvavista käyttökohteista, joiden suosio tulee näkymään myös elektroniikkajätteen määrissä. Siksi niiden kierrätyksen ja biohajoaviin ratkaisujen tutkimukseen kannattaa panostaa.