Nestejäähdytetty tukiasema ja kaksi muuta vuoden parasta suomalaisinnovaatiota

Suomalainen Laatukeskus on valinnut jo viidennen kerran vuoden parhaimmat innovaatiot. Ne ovat tänä vuonna Solteqin myymälärobotti, Nokian vesijäähdytetty tukiasema ja WorldDiven tekoälyä hyödyntävä englanninkielen opetussovellus. Kunniamaininnan sai Espoon liikkuva sairaala -ratkaisu.

Laatukeskuksen Quality Innovation Award -palkinnot jaettiin Suomessa jo viidennen kerran. Parhaiksi arvioidut palvelu- ja tuoteinnovaatiot ovat kolmessa eri kategoriassa kehittäneet Solteq, Nokia ja WordDive, Lisäksi Espoon kaupungin Espoon sairaala sai kunniamaininnan.

Palkitut ovat mukana myös kansainvälisessä arvioinnissa, jonka voittajat julkaistaan Tel Avivissa, Israelissa helmikuussa 2020.Tel Avibissa järjestettävään kansainväliseen innovaatiokisaan.

Kilpailun tavoitteena on lisätä innovaatioiden tunnettuutta ja laadukkuutta. Osallistujat arvioidaan sekä kansainvälisellä että kansallisella tasolla viidellä kriteerillä: uutuusarvo, hyödynnettävyys, oppiminen, asiakaslähtöisyys ja tuloksellisuus.

Kansainvälisellä tasolla tänä vuonna yhteensä 508 innovaatiota osallistui kilpailuun 19 eri maassa.

Kategoria: Potentiaaliset innovaatiot

Voittaja: Solteqin myymälärobotti Retail Robot yhdistää konenäön ja autonomisen robotin myymäläympäristössä.

Lue lisää Solteqin hyllyrobotista (LINKKI).

Robottia on pilotoitu kolmessa kohteessa, joista viimeisin on Espoon Ison Omenan Prismassa. Robotin toimintaan on tehty parannuksia piloteista saatujen kokemusten perusteella (esimerkiksi 3D-kartta).

Kategoria: Vastuulliset innovaatiot

Voittaja: Nokian vuoden 2018 lopulla esitelty maailman ensimmäinen nestejäähdytteinen tukiasema, joka toimii kaupallisessa verkossa.

Suoritetuissa asiakaskokeissa hiilidioksidipäästöjä alennettiin 80 prosentilla ja jopa 30 prosenttia energiankulutuksesta. Nestejäähdytys mahdollistaa myös tukiasemista ilmastoinnin ja puhaltimien poistamisen, mikä lupaa lisäkäyttäjien säästöjä, mahdollisesti pidemmän tukiaseman komponenttien keston ja tekee tukiasemakohteesta nykyistä hiljaisemman.

Rakenteesta on jätetty seitsemän keksintöilmoitusta, joista useimmat Nokia on varannut käyttöönsä.

Kategoria: Koulutusalan innovaatiot

Voittaja: WordDiven Speak with AI on tekoälyyn pohjautuva mobiilisovellus, joka opettaa kohdettaaan puhumaan englantia antamalla he

Lue lisää (LINKKI)

nkilökohtaista palautetta ääntämisestä. Kilpailijoihin nähden ohjelmassa on uusia ominaisuuksia.

Tuotteen suunnittelussa on käytetty kielen ja tekoälyn parhainta osaamispotentiaalia. Tekoälyä on käytetty puheentunnistuksessa ja sen avulla pystytään tunnistamaan ääntämiseen liittyviä virheitä. Innovaatio on osittain jo kaupallisella tasolla.

Kehittämistä on tehty yrityksen ja yliopiston yhteistyönä ja Business Finlandin tukemana.

Pilotointia on tehty kansainvälisesti Suomessa ja Saksassa. Kehittämistyö on kestänyt muutaman vuoden, mutta laajan kaupallisen tason savuttaminen vaatii vielä jatkokehitystä.

Kategoria: Terveydenhuollon innovaatiot

Kunniamaininta: Espoon kaupungin liikkuva sairaala LiiSa tuo koulutetun hoitajan sairastuneen luo erikoisvarustetulla autolla, jossa on myös laitteet diagnoosin tekoa varten.

Lisää: Espoon tiedote (LINKKI)

Kuvituskuva: Nokia

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2019/

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/