Yli tuhat automaatiolaitetta verkossa ilman tietoturvaa

Suomessa on yli tuhat tietoturvaltaan suojaamatonta automaatiolaitetta, kertoo Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen uusin selvitys. Suojaamattomien teollisuuden ohjausjärjestelmien määrä on jopa viime vuoteen verrattuna kasvanut, mutta yksittäisten automaatiolaitteiden pienentynyt.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus kartoittaa vuosittain suomalaisista verkoista löytyviä suojaamattomia automaatiolaitteita.  Tänä vuonna laajempi kartoitus tehtiin huhtikuussa.

Kartoituksella haettiin tilannekuvaa suomalaisista suojaamattomista automaatiolaitteista, laitteiden määrän kehityksestä, tiedottaa laitteistojen omistajia ja ylläpitäjiä sekä opastaa omistajia laitteistojen suojaamiseksi.

Tuloksista selviää, että tänä vuonna suojaamattomia teollisuuden ohjausjärjestelmiä havaittiin hieman alle viisikymmentä, yksittäisiä automaatioon liittyviä laitteita alle yhdeksänkymmentä sekä rakennusautomaatioon liittyviä laitteistoja jo hieman alle tuhat.

Kyberturvallisuuskeskus pyytääkin ottamaan rakennusautomaation suojauksiin liittyvät asiat esille esimerkiksi asunto-osakeyhtiöiden vuosikokouksissa. Automaatiolaitteiden ajatellaan olevan turvallisissa suljetuissa verkoissa, jolloin niiden päivityksiin ei kiinnitetä riittävästi huomiota.

Lisää: Suojaamattomia automaatiolaitteita suomalaisissa verkoissa 2019 (LINKKI, pdf, 720 Kt) ja aiemmat vastaavat selvitysraportit 2018-2015 Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).